Снимка: архив, БГНЕС

Не може да има неутралност между огъня и пожарникаря. Това заяви  председателят на Европейския парламент Роберта Мецола при откриването на извънредното заседание, посветено на войната в Украйна.

Тя поздрави украинците за проявената храброст в сраженията с руските войски. Думите й бяха посрещнати с продължителни овации на крака от пленарната зала.

Още по темата
Трябва да удвоим усилията за разнообразяване на енергийните доставки, да не се оставяме в ръцете на автократи, не може повече да приемаме парите на Кремъл, призова Мецола.

Руските олигарси не трябва повече да се възползват от ЕС, трябва да няма пристанище за техните яхти в Европа. Не може повече да продаваме паспорти на приятелите на Путин, които застрашават нашата сигурност, добави тя.

Мецола съобщи, че ЕП ще оцени молбата на Киев за членство в ЕС. Призовавам социалните медии да проявят отговорност и да разберат, че няма неутрална страна между огъня и пожарникаря, заяви тя.

Посланието на Европа е ясно - ще се изправим и няма да отвърнем поглед, когато по улиците се води битка за нашите ценности, посочи председателят на ЕП. Тя настоя за разследване за военни престъпления в Украйна и за подвеждане на руския президент Владимир Путин под отговорност, както неговия беларуски колега Александър Лукашенко.

Европа, каквато познаваме, е под заплаха. Европа, за която толкова хора дадоха толкова много. Видяхме жени да раждат в метростанции с Калашник до тях. Украинците се изправиха срещу руското нашествие с нищо друго, освен с честта си, заяви Мецола.

От името на ЕП тя осъди руската военна агресия в Украйна възможно най-решително. Мецола изрази съпричастност със страдащите и убитите. Украинците показаха, че си заслужава цената защитата на нашия начин на живот. Последните дни бяха много болезнени, това трябва да бъде нашият час, в който си казваме: "Каквото ще да струва!", посочи председателят на ЕП.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase