Снимка: БГНЕС

В Киев няма руски войски, увери кметът на украинската столица Витали Кличко в своя Telegram канал, подчертавайки, че градът продължава да се защитава.

Той каза, че служителите на "военните, правоохранителите и териториалната отбрана" продължават да "откриват и неутрализират диверсанти".

Както съобщихме по-рано, на хората, живеещи в Киев, е наредено да останат на закрито до понеделник, като властите предупреждават, че всеки, който се осмели да излезе, „ще бъде смятан за член на саботажни групи на врага“.

Още по темата

Продуцентката на Би Би Си Кати Лонг каза, че неделният ден е започнал студено и тихо в Киев. Полицията, военните и въоръжените доброволци са единствените хора, които се виждат по улиците.

В съобщението в своя Telegram канал в неделя Кличко каза, че от началото на руската инвазия 9 цивилни са били „загубени или убити“ в Киев, включително едно дете. Съобщава се, че руските сили са в покрайнините на града от петък, като в Киев се чуват обстрели и стрелба, съобщи БГНЕС.

Вторият по големина украински град Харков е под контрола на украинските сили, заяви днес областният управител Олег Синегубов, цитиран от Франс прес.

"13:14 Харьков под контролем украинской армии.", гласи съобщение на областния управител Олег Синегубов, цитирано от украински сайтове. Сутринта там навлязоха руски части и се съобщаваше за водени боеве. 

Военните, полицаите и местната отбрана продължават прочистването на града от врага, заявява още Синегубов. Той твърди, че руските части зарязват по пътя си бойната техника и се предават на групи от по 5-10 човека.

"Само като видят и един представител на въоръжените сили на Украйна - предават се", са били думите на губернатора на Харков.

Синегубов увери в социалните мрежи че в момента тече кампания по „елиминиране на враговете в града“, съобщи БТА.

Няколко часа по-рано той бе съобщил, че руската армия е пробила и че се водят боеве по улиците на града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase