Снимка: БГНЕС

Пшеницата продължава да поскъпва, достигайки нови рекорди.

Още по темата
Фючърсите в САЩ са с най-високите ценови нива днес от близо 14 години, тези на царевицата се покачват към близо 8-месечен връх, като има и повишаване на цените на соята. Продължаващата и днес военна инвазия на Русия в Украйна предизвика опасения от прекъсване на доставките на зърно от ключовия черноморски регион, съобщава Ройтерс.

Дневните ценови лимити за фючърсните договори на пшеница на Чикагската стокова борса (CBOT) бяха разширени за петъчната сесия на търговия.

Украинските военни спряха търговското корабоплаване в своите пристанища, а Москва спря движението на търговски кораби в Азовско море до следващо нареждане, въпреки че остави руските пристанища в Черно море отворени.

Водещият вносител на пшеница Египет се наложи да отмени последния си търг за закупуване, получавайки само една оферта след руската инвазия в Украйна.

Украйна е основен износител на царевица, като Китай и Европейският съюз са сред основните й купувачи. Русия, най-големият износител на пшеница в света, доставя основно зърното си от пристанища в Черно море.

Тъй като Русия и Украйна формират около 29% от световния износ на пшеница, 19% от световните доставки на царевица и 80% от световния износ на слънчогледово масло, търговците на селскостопанска продукция се притесняват, че въоръженият конфликт между тях може да повлияе на движението на реколтата и да предизвика "масов бой" от страна на вносителите за заместване на доставките от Черноморския регион.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase