Снимка: БГНЕС

Украински войници, които загинаха, защитавайки остров в Черно море от въздушна и морска бомбардировка, заявиха на офицер на борда на военен кораб на руския флот да "отиде на майната си", когато бяха помолени да се предадат.

13 граничари бяха на "Змийския остров" - скалист остров с площ от около 40 акра, собственост на Украйна, който се намира на около 300 км западно от Крим, когато руските войски бомбардираха острова в четвъртък.

Всичките 13 войници загинаха, след като отказват да се предадат, съобщиха украински власти.

В обръщението си след първия ден от нахлуването в страната му президентът Зеленски обяви, че посмъртно ще награди всички войници с наградата Герой на Украйна.

"Всички граничари загинаха героично, но не се отказаха", каза Зеленски.

Появи се аудиозапис, за който се твърди, че е документирал размяна на реплики между украинските граничари на "Змийския остров" и приближаващия кораб на руския флот. Руски офицер казва на украинските сили на острова да "оставят оръжията си".

"Това е военен боен кораб. Това е руски военен кораб. Предлагам ви да оставите оръжията си и да се предадете, за да избегнете кръвопролития и ненужни жертви. В противен случай ще бъдете бомбардирани", казват руснаците по военноморски радиоканал.

След кратък период на мълчание украински офицер отговаря: "Руски военен кораб, върви на майната си".

Аудиото е публикувано от множество медии, включително украинския онлайн вестник "Украинская правда", и е споделено в социалните мрежи от Антон Херащенко, съветник на украинското министерство на вътрешните работи.

Съобщава се, че руският флот е бомбардирал острова с палубни оръдия, преди да изпрати войници на брега, за да поемат контрола, според Maritime Executive, позовавайки се на доклади на местни медии.

Змийският остров – известен като остров Zmiinyi на украински – се намира близо до украинското и румънското крайбрежие по Черно море и преди това е бил обект на териториален спор между двете страни.

На острова е разположена морска изследователска станция, а нейните морски граници обхващат зона, за която се смята, че е стратегически важна за ресурси, включително петрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase