Близо 10 000 чеченци тръгват от Грозни към Украйна, за да се включат в руската военна операция! Путин ли е новият Хитлер?

"Има елементи от аргументите, които са изключително странни и притеснителни за началото на тази безпричинна инвазия. Аргументите се взимат от историята в Средновековието. След това се използват термини като денацификация, като че ли се намираме в световна война, което е много притеснително, защото може да има отделни организации, които да са крайнодесни или крайнолеви. Но да се слага този етикет на Украйна - напълно недопустимо", каза дипломатът Стоян Сталев в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че цялата аргументация противоречи на всички международни аспекти.

"За чеченците на Рамзан Кадиров се счита, че има добри чеченците, а другите, които са в Сирия, са джихадистите. Това, което ме учудва, че Украйна ги ползва. В Украйна вероятно е същата тактическа схема на начина, по който се води и боят в Сирия. Първо минават ВСС на Русия, те са наистина много добре екипирани. След тях минава руската военна полиция, които са точно тези чеченци", коментира международният експерт Владимир Чуков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му те идват, за да "поразчистят".

"Те са изключително жестоки, а след тях вече идва "Вагнер". В Украйна в настоящия бой виждаме подобни елементи. Имаше голям дебат какви са танковете с буквата "Z", оръжие, което няма белези, това е "Вагнер". Той се появи през 2014 година в Донбас, когато избухнаха тези събития. Едните са официалното лице на Путин, а другите са онези, които уж нямат нищо общо с него", поясни Чуков.

Докъде ще стигне Владимир Путин?

"Целите са много сериозно обмислени, може би години, преди тази война. Без съмнение целта е да се създаде марионетно правителство, което да приеме за неутралитет Украйна и да бъде подчинено на Русия. Но зад това правителство целта ще бъде да се изпълняват политиките на Русия по отношение на Запада и НАТО", допълни Стоян Сталев.

Той смята, че това е сериозна заплаха.

"Западът сериозно трябва да преосмисли своите икономически политики. Идеята на САЩ и на Запада е да има някаква настъпателност на санкциите, те оставят някои елементи за по-късно. Вероятно персоналните и по-строги санкции ще дойдат с развитието на ситуацията, но не трябва да пренебрегваме голямата грешка, която ЕС и САЩ направиха - да инвестират в азиатски страни. И по този начин да лишат собственото си производство от самостоятелност. Виждаме, че една кола не може да се произведе в Европа", каза още дипломатът.

Според него втората голяма грешка е възможността да се затвори газовият коридор през Украйна.

"Западът спокойно можеше да води сериозно преговори за това и да се запази този коридор, който е изграден с инфраструктура и хранилища. Това щеше да е и гаранция за мира между Украйна и Русия", категоричен е Стоян Сталев.

"Така нареченият "Турско поток" беше изграден за година и половина, а тук 12 години не можем да направим една тръба, която ограничава зависимостта от руския газ. А думите на Путин за военен преврат са пресилени приказки. Ситуацията е такава, че "или аз теб, или ти мен". Тези, които управляват в момента, включително военните, няма как да направят крачка назад. Всички, които управляват Украйна, трябва да им е ясно, че освен летален край, друго няма да имат", сподели Чуков.

А Сталев подчерта, че Европа трябва да се събуди, че вече не живее в този розов свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase