Снимка: Twitter
fallback

Руските въздушно-десантни войски поеха контрола на летище Антонов, което е на около 40 километра от центъра на Киев, Украйна, съобщава CNN. Това означава, че те са на прага на столицата на Украйна.

"Те ни позволиха да влезем и да бъдем с тях, докато защитават периметъра на тази авиобаза, където хеликоптерите кацнаха в ранните часове на деня, за да направят и извършат въздушен мост и да позволят на повече войски да влязат в страната", съобщава коренспондентът Матю Ченс.

Russian paratroopers have occupied Antonov airport outside Kyiv https://t.co/ltsUBusD41

— Neil Hauer (@NeilPHauer) February 24, 2022

"Войските имат оранжева и черна лента на ръката на униформите си, за да бъдат идентифицирани като руски сили", добавя журналистът.

Командирът на поделението твърди пред CNN, че е имало обстрел - вероятно с украинските военни, които казват, че организират контраофанзива, за да се опитат да си върнат това летище.

Confirmed by Ukrainian authorities. A large air assault operation with Mi-8 helicopters on Antonov International Airport in Hostomel. Interior Ministry says Russia has seized control. Very dangerous; it’s just 15 minutes west of the capital ring road. pic.twitter.com/JhlyVktVRC

— Christopher Miller (@ChristopherJM) February 24, 2022

"Чуваме някакъв самолет във въздуха... Има облак черен дим, сив дим, кафяв дим, който се издига от вътрешността на въздушната база. Мисля, че има изтребители в небето над нас", казва Матю Ченс.

Руските бронирани колони постигнаха бърз напредък на юг от границата с Беларус и на север от Кримския полуостров. Какво ще правят руснаците след това?

След като създадоха оперативна база, военните вече могат да изчакат идващото по въздух военно подкрепление или да я използват за нанасяне на удари по Киев. И двата сценария могат да да се развият много скоро.


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

139

taschunka witko

преди 2 години

Тия уклайнари не знаят да ктрелят с джавелините и байрактарите

138

Я, па Я

преди 2 години

Даааа, толкова за Джавелин и Байрактар.

137

Пути-н

преди 2 години

До АнонименПути-н житцето иска да вземе; иска всичко

fallback