Снимка: Getty
fallback

В Киев е обявена въздушна тревога, а жителите на столицата са помолени спешно да оттеглят в убежищата. Това съобщиха от градската администрация на Киев.

"Внимание! В Киев е обявена въздушна тревога! Всички трябва спешно да се отправят към укритията за гражданска защита!", се казва в съобщение, публикувано в канала на администрацията в Telegram.

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че жителите на столицата могат да се подслонят в киевското метро, където за тази цел са предвидени четири станции.

"Приятели! Четирите станции на червения клон на метрото, на които по организационни причини сега не се движат влакове, са отворени, за да могат жителите на Киев да ги използват като убежище в случай на въздушно нападение. Това са станциите Академигородок, Нивки, Святошин и Житомирска. Също така искам да ви информирам, че всички станции на киевското метро са достъпни за хората по всяко време на денонощието по време на тревогата. За да издържим на опасността", пише той в канала си в Telegram.

По-рано пресслужбата на киевското метро съобщи, че метрото продължава да работи, с изключение на няколко станции по червената линия. В момента не се събират такси за пътуване, тъй като метрото може да се използва като бомбоубежище от жителите на града. От пресслужбата уточниха, че 46 станции могат да работят в режим на укритие.

Преди седмица градските служби на Киев получиха инструкции и започнаха подготовка за предотвратяване на възможни рискове в случай на извънредна ситуация от военен характер.

По време на брифинг Кличко заяви, че осигурено допълнително производство на електроенергия, което дава възможност да се осигури непрекъснато снабдяване с електричество при усложнена ситуация. Предприятията са подсигурени с гарантирана непрекъсната връзка в случай на изключване на мобилните комуникации и интернет. Усъвършенства се системата за оповестяване на населението и служителите на службите в града. Сформирана е комисия по въпросите на евакуацията на населението на ниво градска администрация и във всеки отделен район на столицата.

Той увери, че властите в столицата действат в съответствие с ясен план, а всички органи работят в тясна координация с цел осигуряване на нормалното функциониране на живота в Киев работи без проблеми и предотвратяване на евентуални провокации и към това как да се справят в случай на нападение.

В момента в Киев има над 500 хранилища, разположени до обекти от критичната инфраструктура, и почти 4 500 съоръжения за двойна употреба, където в случай на извънредна ситуация могат да се укрият жителите на столицата.

„Това са подземни паркинги, топли връзки, метро, мазета и сутерени”, уточни Кличко. „Не изпадаме в паника и не се страхуваме, но сме готови за всякакъв сценарий на събитията”, каза кметът на Киев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 2 години

До 49:Лозенец до 107 училище, Южен Парк, Западен Парк, Редута ,Лагера до теца и бившия обувен завод...и др Занемарени всичките но все още съществуващи.

30

Анонимен

преди 2 години

44 Демокрация няма и никога не е имало и комунизъм не е имало има социализъм и капитализъм

29

Анонимен

преди 2 години

Един въпрос, у нас има ли бомбоубежища? Ако недайси Боже трябва да се евакуираме знаете ли къде може да стане това? Изключвам софийското метро, то не ми вдъхва доверие, но вероятно е по-добрия вариант от избитите с ремонти пателки. Та, знаете ли къде да се евакуираме хора?

fallback