Архиепископ Дезмънд Туту и Нелсън Мандела. Снимка: БТА
fallback

Тялото на починалия нощес борец срещу апартейда в Южна Африка Нелсън Мандела беше извозено днес от дома му в района Хоутън в Йоханесбург до военната болница в Претория, предаде ИТАР-ТАСС.

Както съобщи преди това президентът Джейкъб Зума, Мандела ще бъде погребан с всички държавни почести.

В ЮАР е обявен национален траур, в цялата страна националните знамена ще бъдат спуснати наполовина до погребението, за което още не е съобщена дата. По неофициални сведения, цитирани в южноафриканските медии, погребението може да се състои следващата събота.

Нелсън Мандела почина снощи на 95-годишна възраст. В последните години от живота си той боледуваше тежко. През 27-те години, прекарани в затвора по времето на апартейда, той беше заболял от туберкулоза.

Oще по темата
Не стихват реакциите във връзка с неговата кочина. Архиепископ Дезмънд Туту  -друг герой на борбата срещу апартейда, заяви, че бившият южноафрикански президент и борец срещу апартейда Нелсън Мандела "ни научи да живеем заедно", предаде Франс прес.

"През 24-те години (след освобождаването му) Мадиба (племенно име на Мандела) ни научи как да живеем заедно и да вярваме в себе си и във всеки друг. Той бе обединител от мига, в който излезе от затвора" през февруари 1990 г., заяви Дезмънд Туту.

"Той отиде отвъд расите и социалните класи в личната си дейност, със своята топлота и воля да изслушва и съчувства на другите. Той възвърна вярата на другите в Африка и африканците", заяви 82-годишният носител на Нобеловата награда за мир за 1984 г., който днес е считан за моралната съвест на Южна Африка.

Историческият лидер на полския синдикат "Солидарност" и Нобелов лауреат за мир за 1983 г. Лех Валенса нарече Нелсън Мандела "велик символ на борбата срещу апартейда и расизма".

"Един велик човек почина. Заедно с пастор Мартин Лутър Кинг и архиепископ Дезмънд Туту той бе велик символ на борбата срещу апартейда и расизма, в подкрепа на равенството. Такъв ще остане той в световната памет и в моята", заяви Валенса.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф заяви в памет на Нелсън Мандела, че "примерът на този велик ръководител ще води тези, които се борят за социална справедливост и мир по света".

"Правителството и народът на Бразилия научиха с отчаяние тази новина", добави Дилма Русеф – президент на най-голямата латиноамериканска страна с население 200 милиона жители, половината от които имат африкански корени. Дилма Русеф отдаде почит на "най-голямата личност на 20-и век" и подчерта "страстта и интелигентността", които той е проявил, за да "постигне един от най-значителните процеси на освобождаване на човека в съвременната история - края на апартейда в Южна Африка".

Тибетският духовен водач Далай лама, който е носител на Нобеловата награда за мир за 1989 г., заяви, че в лицето на Нелсън Мандела е изгубил "скъп приятел" и го определи като "човек с безспорна смелост, принципи и почтеност".

"Най-добрата почит, която можем да му отдадем, е да направим всичко по силите си да допринесем за съблюдаването на единството на човечеството и да работим за мира и помирението, както правеше той", се казва в писмо на Далай лама в сайта му.

Още по темата вижте в репортажа на Bulgaria On Air.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 10 години

когато БУРИТЕ(ХОЛАНДЦИТЕ) и ангичаните отиват там, не е имало нищо.черните още са се разхождали голи както са се родили. и до днес сред тях цари примитивизъм. например те вярват,че ако правят секс с бяла жена,ще се излекуват от спин,затова изнасилват белите жени

16

asd

преди 10 години

Борил се е за своите хора, за своите интереси, не за общото благо. Преди 20 години икономиката на ЮАР беше сред водещите в света, сега са по зле от нас. За престъпността да не говорим, на всеки 20 секунди изнасилват по една жена. Като се махнат всички бели, ще стане още по-зле. Просто *** не са на нивото на белите, това не е расизъм, това е факт. Посочете ми една цивилизована африканска държава.

15

Анонимен

преди 10 години

Edna ot nai hubavite dyrjavi v sveta , s moje bi nai glupaviat prezident i naselenie

fallback