fallback

 

За да стигнете до Северна Корея, може да хванете самолет от Пекин до Пхенян. Но за онези, които имат възможност, пътуването с влак предлага уникални гледки от най-затворената страна на света.

Френски журналисти от АФП са пътували до Пхенян за изстрелването на севернокорейската ракета с далечен обхват, което в крайна сметка беше неуспешно, и са заснели видео, докато се возят във влака.

"Часът е 9.30, когато отпътуваме от Дандонг, последният китайски град, преди да пресечете река Ялу, която разделя двете страни. Ние сме единствените западняци във влака", разказва журналистът Жил Кампион.

На влака са необходими 10 часа, за да измине разстоянието от 240 км до Пхенян.

Контрастът между Дандонг с неговите небостъргачи и Синуиджу, първия севернокорейски град, е шокиращ. Сградите са стари, улиците – прашни.

Виждаме и първата статуя на основателя на Северна Корея – Ким Ир Сен, който почина през 1994 г. и управляваше страната от 1948 г., допълва журналистът.

"Дузина служители на севернокорейската митница се качват във влака. Претърсват багажа с метален детектор. Записват броя на фотоапаратите, видеокамерите и лаптопите. Забранени са само мобилните телефони. Те се слагат в запечатан плик със стриктни инструкции да не се отваря, преди да напуснем територията на Северна Корея", допълва Жил Кампион.

"Идвам веднъж седмично", казва китаец с корейски произход, който носи елегантна риза, златен синджир, скъпи обувки и кожена чанта на известна френска марка, преметната през рамо.

Влакът пристига в Пхенян вече по тъмно. На жп гарата осветен гигантски портрет на Ким Ир Сен посреща пътниците. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

116

Анонимен

преди 11 години

budi nostalgia

115

Саргалето

преди 11 години

С тая разлика,че вече сме били там,но май пак ще се завърнем!

114

До sevtus

преди 11 години

И понеже съм те виждал, да ръсиш мозък и в други теми, вземи си прегледай постовете и ако намериш поне един, оценен положително, тогава продължавай в същия дух. Ако не, събери си записки от АОНСУ, навий си ги на фунийки и си ги натикай в едно тъмно място. ***!!!

fallback