Снимка: БГНЕС

Жълт код за обилни валежи и силен вятър е обявен в половин България. Той е в сила за очаквани дъждове в източната част от страната, а за бурен вятър - за Централна България. Поривите ще достигат 80 км/ч.

Денят започна с минимални температури в страната от 2 до 12 градуса. Бързо от запад ще се заоблачава и преди обед над цялата страна ще има значителна облачност. Следобед ще завали в западните райони, като през нощта ще превали и по Черноморието.

В Западна България количествата дъжд ще бъдат до 30 л/м2, а на изток - 5-10 л/м2. Бързо валежите ще спират. Максималните температури ще бъдат от 14 до 21 градуса, прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

Над планините ще има разкъсана облачност с валежи от дъжд, а над 2300 м височина - от мокър сняг. Вятърът по високите части, над 2200 м височина, ще бъде засилен от запад със скорост до 60 км/ч. Максимални температури за деня - над 2500 м - около 0 градуса, а на 1500 м - до 10.

От четвъртък до края на седмицата ниските облаци и мъгли ще бъдат често явление. В петък през нощта дъждовете ще обхванат Западна България. В събота на много места ще вали дъжд, а в планините над 1800 м - мокър сняг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase