Снимка: архив, БГНЕС

Оранжев код за опасно време с интензивни валежи е в сила днес за 15 области на страната, показва справка на сайта на НИМХ.

Това са Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София област, София град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.

Жълт код е обявен за други 6 области -  Плевен, Русе, Търговище, Сливен, Хасково и Кърджали, където също ще вали и прегърми.

Още преди обяд днес в югозападната половина от страната, а след обяд и в североизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи. Има и опасност от гръмотевични бури. На места очакваните нови количества ще достигнат 50 мм.

Почти без валежи ще остане в крайните източни райони.

Ще духа слаб до умерен северозападен, в източните райони - североизточен, вятър. Температурите ще останат в широки граници, от 17°-18° по високите западни полета до 28° на места в североизточните райони, в София - около 17°, сочи прогнозата на НИМХ.

По Черноморието преди обяд облачността ще е разкъсана, след обяд - значителна. На места ще има краткотрайни валежи. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са 23°-25°. Температурата на морската вода е 21°-24°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места, главно в масивите от Западна България, ще има интензивни краткотрайни и значителни по количество валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра - около 10°.

В неделя в Западна България валежите ще спират. В Централна и Източна с прекъсвания ще продължи да вали, в отделни райони след обяд - интензивно, на места с гръмотевици. Температурите ще се понижат и на изток и максималните ще са предимно между 21° и 26°.

В понеделник все още ще има условия за краткотрайни следобедни валежи и гръмотевици, главно в източните райони; над западните ще преобладава слънчево време. Ще започне повишение на температурите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase