Снимка: БГНЕС

Жълт код за силен вятър е обявен за днес в 14 области на страната, показва картата за опасни явления на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупрежденията за силен вятър ще важат за областите Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Габрово, Хасково и Кърджали.

Прогнозата на НИМХ е за силен южен вятър в източната половина от страната. През цяла България ще преминава студен фронт. Облачността ще бъде променлива, по-често значителна и на места ще има и валежи от дъжд.

Денят ще започне с хладно утро, на места температурите ще бъдат от минус 7 до 0 градуса. Облачността над страната ще бъде значителна. Следобед превалявания от дъжд ще има в южните и източните райони, а вятърът ще бъде слаб от югоизток.

Ниски ще бъдат максималните температури в страната днес - между 5 и 8 градуса, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

Във вторник над страната ще се установи дъждовно време, а по планините ще вали мокър сняг. В сряда температурите още ще се понижат и на места ще вали дъжд и сняг. В четвъртък ще вали в Източна България, а от запад валежите ще спират.

В петък ще има разкъсана облачност, по-значителна над южните райони. Следобед облаци от юг ще обхващат страната и през нощта срещу събота в централните райони ще превали дъжд и сняг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase