Плакат: Варненско лято
fallback

За 19 път се провежда най-големият международен театрален фестивал у нас – Варненско лято. Тази година той бе открит с концерт на певицата Йълдъз Ибрахимова.

Надслов на селекцията – дело на Асен Терзиев, е “Игра по инстинкт” и тя ще съдържа спектакли, които показват, че съчетанието между художествено майсторство и откривателство в сценичните изкуства вирее дори в условията на криза.

Затова основната и паралелната програми се състоят предимно от представления на млади режисьори – Василена Радева, Младен Алексиев, Боян Иванов, Ида Даниел, Ирина Голева, Мартин Киселов. Редом с тях ще видим и новите постановки на Красимир Спасов, Теди Москов, Маргарита Младенова и Мариус Куркински.

Както винаги любопитните и заслужаващи международна сцена мобилни представления на млади екипи са в модула Шоукейс.

Международната програма тази година пък се лишава от звездите (в минали години - Оскарас Коршуновас, Алвис Херманис, Деклан Донелан, Ромео Кастелучи, Питър Брук) и залага на новата концепция да покаже най-успешните „Българи, които работят в чужбина”.

Разбира се, сред тях е абонираният за Варненско лято Самуел Финци, удостоен с престижната театрална награда на Берлин за 2011 година. Той има специално участие в пърформанса по Чък Паланюк и филма на Финчър “Боен клуб: експрес” на интердисциплинарната група за сценични изкуства Post theater.

Акцентът на участието му обаче е моноспектакълът “Относно омара” - оригинална театрална интерпретация на текстове от култовия американски писател Дейвид Фостър Уолъс с режисьор Иван Пантелеев.

Друг българин, чието чуждестранно представление ще може да гледа публиката на фестивала, е Галин Стоев, който пристига заедно с белгийския Театр Дела Плас и постановката по класическата пиеса на испанския драматург Калдерон де ла Барка „Животът е сън”.

Сред интересните акценти в международната програма е и второто гостуване на един от най-нашумелите румънски режисьори – Раду Африм. След „Лучия се пързаля по леда“, той се завръща у нас със спектакъл по пиесата “Лавината” на турския драматург Тунджер Джюдженоглу.

В официалната селекция от български спектакли тази година отсъстват хитовете на Народния театър “Полет над кукувиче гнездо” на Александър Морфов и “Сирано дьо Бержерак” на Теди Москов, поради отказ на институцията да участва.

За сметка на това варненската публика ще се наслади на някои от най-добрите постановки на новото поколение български режисьори - “Под контрол” на Младен Алексиев, “Карнавал.ком” на Василена Радева, “Суматоха” на Боян Иванов, “Формата на нещата” на Мартин Киселов, “Първа любов” на Нина Боянова, “Ноктюрно - от прахта до сиянието” на Сдружение По действителен случай, Ecorche на Мирослав Йорданов и “Мъртвата Дагмар, или малката кибритопродавачка” на Ида Даниел.

Заслужават внимание още великолепната комедия на Мариус Куркински “Отворена брачна двойка” и неговият моноспектакъл “Български разкази”, “Зимна приказка” на Маргарита Младенова и “Възгледите на един пън” на Теди Москов.

Тази година специален акцент на Варненско лято ще има и върху музиката, танца и киното, а любопитни в паралелните програми са колекцията британски филми за съвременен танц Forward Motion: artists’ choice, “Пина” на Вим Вендерс и концертът на Blubabox.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

herman

преди 12 години

Да, слабичко материалче, абъркано и безсмислено. За информация-прекалено квазипатетично; за професионален съвет и ироинтер за публиката-анемично. А бе, питам се, защо след промените с т.на"изксуство" се запващат само несъстоятелни млади хора, които още в началото на професионалното си битие демонстрират старческа сенилност.

9

358

преди 12 години

Материалите на Елена Пенева са ужасно ***. Освен едно инфо, което човек може да прочете навсякъде, не може да направи един коментар! Например, защо Народния театър не участва? Dnes.bg, ако й давате командировъчни, напразно си харчите парите. Същата информация изтича от пиара на Варненско лято. Или сте много богати?

8

Varnenec

преди 12 години

HM, първо научи български език и после пускай коментари.

fallback