На 2 юни беше открит фестивалът „Варненско лято“ 2008.

Спектакълът, на който публиката се наслади беше едно от най-впечатляващите заглавия на настоящия театрален сезон - „Чайка“ на Крикор Азарян – софийски гост от Театъра на Армията.

Нежнният, изтънчен и меланхоличен спектакъл потопи в чеховата драматургия варненската публика.

Най-награждаваното представление на тазгодишните Икари е дълбока и плътна откъм идеи, теми и реализация постановка.

Една от най-особените пиеси на Чехов е разгледана без никакви опити за нови форми, преразглеждане на герои или експерименти.

За сметка на това всичката енергия е канализирана в река от мисли, теми и въпроси, които рисуват специфичния Чехов свят.

И те потапят в него – не толкова дълбоко, колкото плътно и цялостно – едно усещане, което отдавна не съм имала... И което най-вероятно се дължи на внимателното вглеждане и изследване на текста и неговия смисъл и логика.

Вижте трейлър на представлението:

 


“Представлението скоро ще започне“ - казва Маша в началото. И то започва - с първата реплика от пиесата - “Защо винаги ходите в черно?“.

Започват да се редят сцени като в черно бял филм, който обаче се случва толкова наистина и толкова близо, все едно гледаш Бергман, Фелини или Чаплин на живо.

Аналогията не е случайна – Чехов нарича пиесата си “комедия”, а Чаплин в биографията си многократно споменава, че през голямата тъга се стига до смеха.

Още за постановката четете тук

Какво още има на "Варненско лято" виж тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase