Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Западът иска да „резервира“ Балканите за свои цели. Това заяви в интервю за ТАСС президентът на Република Сръбска Милорад Додик.

Oще по темата

Ние се намираме на точно определено място, на Балканите, където западните сили, може да се каже, „запазиха” това място, за да ни влияят.
Те, на Запад, отдавна са спрели да ме заплашват, защото знаят позицията ми. Разбира се, те наложиха много санкции и направиха всичко, за да усложнят живота ми. Но не мога да се откажа от политическите си принципи. Смятам се за президент на Република Сръбска, демократично избран от народа. И трябва да представлявам този сръбски народ, който ме избра, а не да се подчинявам на някакви западни правителства", добави още той.

По думите му, САЩ все още имат силно влияние не само в Балканския регион, в страните от Европейския съюз, но и в целия свят.
"Няма никакво съмнение. Въпреки че не са толкова силни и мощни, колкото бяха преди 15 години. В същото време виждаме, че САЩ предприемат редица мерки срещу онези, които не се вслушват в това, което искат", коментира Додик.

„Днес е абсолютно ясно и официално, че от нас беше поискано да наложим санкции не само срещу Русия, но и срещу Китай, Турция, Катар и Саудитска Арабия разрешение за такова решение“, каза Додик
„Сътрудничеството с хората е най-важното нещо, което остава за нас в ситуация на политическо затваряне на други възможности.Босна и Херцеговина, както и Република Сръбска, не е член на Европейския съюз и те все още изискват от нас подчинение при прилагането на всички техни решения. Те очакваха това, включително по въпросите на санкциите с въвеждане на всеки нов пакет В същото време Босна и Херцеговина, благодарение на решението и позицията на Република Сръбска, не въведе нито един от тях. В същото време Западът говори за някакво „пагубно“ влияние на Русия на Балканите, а тези страни, страните от НАТО, които хвърлиха бомби върху нас, говорят с обеднен уран, което доведе до огромен брой ракови заболявания на нашите територии и сега говорят за влиянието на някой друг.

Според него, наред със Сърбия, Република Сръбска и съответно Босна и Херцеговина „не са наложили санкции, въпреки факта, че бошняците са били готови да го направят веднага“. „Няма да се вземат други решения по този начин“, отбеляза Додик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 1 час

Този колкото е голям толкова и е глупав...много се взе на сериозно...

12

Говорит Москва!

преди 2 часа

Другари русофили,копейки и прочие родоотстъпници, заслугите си да ви наричаме така с вашите симпатии към най-големия враг на България и на българите:Сърбия,сърбите и сръбския луд шовинизъм.Все пак трябва да уточним,че и сред тях има нормални хора,желаещи да живеят в мир и добросъседство,според ценностите,нормите и правилата на европейския цивилизован свят.Но къде сте вие във всичкото това,другари?На чия страна сте?Явно,не и на страната на България.Така че нека да сме наясно кой кой е и с кого е.

11

Анонимен

преди 3 часа

Е такива политици трябват и на България, но ние случихме на продажници като Боко, Кирчо, Пеевски и Копейкин.

fallback