Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

В случай, че Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ през ноември и изпълни обещанието си за въвеждане на мита и намаляване на данъците, обменният курс на еврото може да падне с 10%, т.е. под един долар. Това предупреждава една от най-старите инвестиционни банки в света - Goldman Sachs, съобщава Reuters.

Към настоящия момент рейтингът на републиканеца е приблизително като този на вицепрезидента от Демократическата партия Камала Харис, но мащабната икономическа политика на Тръмп вероятно ще има по-голямо въздействие върху Европа, ключов търговски партньор както за САЩ, така и за Китай.

Спроред Goldman Sachs сценарий, при който републиканците спечелят президентството и Конгреса, може да доведе до по-високи мита и по-ниски вътрешни данъци, което ще стимулира икономиката.

Майкъл Кейхил, анализатор на Goldman Sachs казва, че 10% американско мито върху целия внос и 20% данък върху китайски продукти може да доведе до скок на долара и спад на еврото с 8-10%. Сега курсът остава 1,083 евро/долар. За последно се търгува под паритета през ноември 2022 година.

Мерките вероятно биха довели до по-висока инфлация, което предполага значително по-високи лихвени проценти в САЩ, отколкото в Европа, което ще направи долара по-привлекателен, пише “Фокус”.

"Очакваме най-силният доларов отговор да дойде от кампанията на републиканците, отваряйки вратата за по-големи увеличения на митата, съчетани с вътрешни данъчни облекчения“, пише Кейхил.

"Победа на Демократическата партия или разцепление в правителството на Демократическата партия вероятно ще доведе до някаква първоначална слабост на долара, тъй като пазарите преоценяват перспективите за по-значителни промени в тарифите“, обобщават от Goldman Sachs.

Еврото падна с 2,7% от началото на октомври, тъй като икономиката на САЩ се отдалечава от Европа и някои инвеститори се подготвят за по-високи мита след евентуална победа на Тръмп.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 2 часа

еврото са хартишки за миризливата стая, освободете се от тях навреме!

12

Анонимен

преди 3 часа

С тези европейски лидери, Тръмп е най-малкия проблем на еврото!

11

Анонимен

преди 3 часа

ЕС ще умре след Путин!

fallback