Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Русия, Иран и Китай възнамеряват да разпространяват разобличителни твърдения, за да разделят американците преди изборите в САЩ на 5 ноември, заяви представител на американското разузнаване, който обаче добави, че е малко вероятно те да успеят да манипулират изборите в мащаб, който да повлияе на резултата от президентската надпревара, предаде Ройтерс.

Служителят заяви на брифинг, че чуждестранните действащи лица биха могли да обмислят физически заплахи и насилие в предизборния период и след изборите и е много вероятно да провеждат дезинформационни операции след изборите, за да създадат несигурност и да подкопаят изборния процес.

"Чуждестранните действащи лица, особено Русия, Иран и Китай, остават с намерение да раздухват разобличителни наративи, за да разделят американците и да подкопаят доверието на американците в демократичната система на САЩ. Тези дейности са в съответствие с това, което тези участници възприемат, че е в техен интерес, въпреки че тактиката им продължава да се развива",  каза служителят от кабинета на директора на Националното разузнаване.

"Разузнавателната общност очаква усилията за чуждо влияние да се засилят в навечерието на изборния ден, особено чрез публикации в социалните мрежи", каза служителят.

Някои от тези публикации вероятно ще бъдат генерирани от изкуствен интелект, добави служителят, говорил пред репортерите при условие за анонимност.

Като пример служителят посочи публикация в платформата "Екс" от по-рано този месец, която е публикувана от по думите му руски участници за оказване на влияние и която съдържа неверни твърдения срещу кандидата от Демократическата партия за вицепрезидент и настоящ губернатор на Минесота Тим Уолц.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

емо

преди 1 час

според този анонимен служител на цру намесата в американските избори щяла да става основно чрез разобличителни публикации в социалните мрежи, съдържащи неверни твърдения, например за кандидата на демократите уолц. за кандидата на републиканците не се споменава нищо. мислещият човек може да приеме това твърдение само с насмешка - толкова нелепо е то.

25

баба мара

преди 2 часа

цру се бърка във вътр работи на целия свят сега се сетило да се оплаква седнете сина парцалите за да има мир по света иначе воините няма да спрат не можете да синамерите свестен човек за президент от 300 милиона резил

24

Христо Христов

преди 2 часа

Днес гледам пропагандата на Майкрософт (MSN) за нещата които средната класа на Запад, в близките 5 години ще и е трудно да си позволи: къща, ремонт, образование, здравеопазване, пенсия, кола, храни, забавления, отглеждане на деца. Гласувайте за ЕС!

fallback