Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиардерът и филантроп Бил Гейтс е дарил 50 милиона долара в полза на кампанията на Камала Харис, въпреки предишната му аполитична позиция и сподели, че “тези избори са различни“. Дарението трябваше да бъде частно, но милиардерът по-късно потвърди подкрепата си пред New York Times, въпреки че не е подкрепил публично вицепрезидента.

“Подкрепям кандидати, които демонстрират ясен ангажимент за подобряване на здравеопазването, намаляване на бедността и борба с изменението на климата в САЩ и по света“, каза Гейтс в изявление, предоставено на вестника, което не се отнася директно до дарението.

“Имам дълга история на работа с лидери от целия политически спектър, но тези избори са различни, с безпрецедентно значение за американците и най-уязвимите хора по света”, каза още основателят на Microsoft.

Гейтс, чиято нетна стойност се оценява на около 105 милиарда долара според Forbes, в момента е тринадесетият най-богат човек в света, въпреки че каза, че не иска да бъде разглеждан като "политически влиятелен човек”, пише още The Independent.

Гейтс и преди е поощрявал работата на администрацията на Байдън-Харис по изменението на климата - въпрос, който него много го вълнува.

Бил Гейтс се стреми да се “движи над политиката”, за да може да има доверие както сред демократичната, така и сред републиканската публика и администрации, особено тези, които работят в полза на развиващия се свят.

“Не казвам на други хора как да гласуват, защото съм толкова свързан с фондацията, която работи с всяка администрация“, каза преди време Гейтс и добави: “Мисля, че е страхотно да има някой, който е по-млад и може да мисли за неща като AI и как да го оформи по правилния начин.“

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase