Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Администрацията на президента Джо Байдън обяви нови мерки за опрощаване на студентски дългове на държавни служители. Решението бе взето три седмици преди президентските избори в САЩ, които ще противопоставят демократа Харис и републиканеца Доналд Тръмп, предаде Франс прес.  

Мярката ще обхване около 60 хиляди души, сред които учители, медицински сестри, социални работници, военнослужещи, медици от спешната помощ и пожарникари. В съобщение на Белия дом се посочва, че ще бъдат опростени дългове в размер на 4,5 милиарда долара.

Така в рамките на политиката на Байдън и Харис общо ще са опростени студентски дългове на 4,8 милиона американци в размер на 175 милиарда долара. Около един милион държавни служители са се възползвали от програмата, а опростените им задължения възлизат на 73 милиарда долара, се посочва още в съобщението. 

Според условията на програмата американското правителство опрощава заемите на държавни служители, които вече са направили поне 120 месечни вноски по студентския си кредит.

Едно от обещанията на кандидат-президента Камала Харис е да работи за прекратяване на неразумното бреме на студентските дългове и да се бори за по-достъпно висше образование, така че колежът да бъде билет за влизане в средната класа. Темата не е сред приоритетите на Доналд Тръмп. Тръмп дори критикува подобна мярка, тъй като според него тя е несправедлива спрямо онези, които вече са изплатили заемите си, отбелязва АФП, цитира БТА.

Администрацията на Байдън се опитва да облекчи тази дългова тежест още от началото на мандата му. Белият дом акцентира допълнително върху усилията си заради високата инфлация от последните години, която допълнително натоварва домакинствата в САЩ.

В началото на годината президентът Байдън представи нови програми за анулиране на студентски задължения, но Върховният съд на САЩ, който е доминиран от консерватори, отхвърли част от предложенията му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

европейски индианец

преди 52 минути

това е най-сбърканата страна в света която сбърква целия свят-с трильони дългове печата пари ,пуска емигранти да гласуват и сега преди избори купува вотове което е непростимо а републиканците които държат сената гледат само и чакат реванша идва БРИКС обаче и финал н априказката

31

Анонимен

преди 2 часа

Ами тъй е то - като нямат изборни кебапчета!

30

Анонимен

преди 2 часа

Така ами! Без друго икономиката на САЩ е в рекорден дефицит, какво пък пречи да намалим вземанията с още едни задължения. Така или иначе фалитът е налице, по-фалирали - накъде?

fallback