Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нанси Пелоси призна, че все още не е разговаряла с Джо Байдън, откакто нейната решаваща намеса през юли доведе до решението му да се оттегли от президентската надпревара след катастрофалното представяне в дебата срещу Доналд Тръмп.

Бившият говорител на Камарата каза пред The Guardian, че въпреки че продължава да смята президента на САЩ за добър приятел и дългогодишен политически съюзник, тя чувства, че е било необходимо “студено” политическо изчисление след доказателствата за провал на Байдън. “Не, оттогава не“, отговаря тя на въпрос дали е говорила с Байдън. „Но аз се моля за това.“

Пелоси споделя, че изпитва голямо уважение към Байдън и го определи “като последователен президент”.

Известна още като влиятелен говорител на Камарата на представителите, особено по време на администрацията на Байдън, която прие важно законодателство за инфраструктурата и климата, Пелоси беше широко възприемана като високопоставен демократ, готов да посочи, че Байдън трябва да преразгледа кандидатурата си за преизбиране, когато социологическите проучвания показаха, че Тръмп го бие, при това с много.

След като Байдън наистина се оттегли, Пелоси насърчи партията да подкрепи Камала Харис – и постигна още една победа, когато вицепрезидентът посочи бившия конгресмен Тим Уолц за неин вицепрезидент.

Нанси Пелоси не подмина и темата “Тръмп”. Двамата имат дългогодишна закачка, а Пелоси често го провокира да публикува дълги изказвания за нея в социалните медии и публично осъди речта му за състоянието на Съюза през 2020 г. на подиума на Камарата на представителите, наричайки я “манифест от неистини”.

Обяснявайки уникалната си способност да държи заедно крехка коалиция от центристи и прогресивни демократи, Пелоси обясни, че смята, че “лидерството е свързано с уважение, изграждане на консенсус“, като същевременно осмива способността на Тръмп да прави нещо подобно, особено с неговата омразна реторика към имигрантите , които той описа като “тровител на кръвта на тази страна“.

“Аз почти никога не казвам името му“, казва тя за Тръмп, вместо това го описва като “както се казва“ и допълни, че името му е гротескна дума.

Страхувам се, знаете ли, израснах като католик, какъвто съм и сега, и ако кажете лоша дума, може да горите в ада, ако не сте имали възможност да си признаете. Така че не искам да рискувам”, каза Пелоси по адрес на Тръмп.

В новата си книга "Изкуството на властта“ Пелоси описва това, че е първата жена председател на Камарата и разочарованието си от провала на кампанията на Хилъри Клинтън за президент през 2016 г., но казва, че остава оптимист, че Харис ще влезе в историята там, където Клинтън не успя . “Винаги съм смятала, че Америка е по-готова за жена президент, отколкото за жена председател на Камарата“, казва тя и похвали Харис за възможността да е “първата жена или първата цветнокожа жена”, избрана за президент.

Пелоси говори за страха си от политическо насилие, отбелязвайки, че дезинформацията, разпространявана от Тръмп, а също така, че той е “на върха” на политическата агресия и се гордее, че го прави,

По-късно в интервюто пред The Guardian Пелоси все пак изрича името на Тръмп: “Казах името му. Боже мой Надявам се да не горя в ада."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase