Снимка: БГНЕС
fallback

САЩ наложиха на Lufthansa рекордна глоба от 4 млн. долара, след като авиокомпанията не допуснала еврейски пътници до полет през 2022 г., тъй като някои от тях уж отказали да спазват правилата, изискващи носенето на маски за лице.

Министерството на транспорта заяви, че Луфтханза е дискриминирала пътниците, като ги е третирала "сякаш всички са една група", въпреки че много от тях не са пътували заедно и не са се познавали.

Министерството заяви, че това е най-голямата санкция, която някога е налагало на авиокомпания за нарушаване на гражданските права.

В заповедта за съгласие Луфтханза заяви, че се съгласява на плащането, за да избегне съдебен спор, но отрече да е дискриминирана, като обвини за инцидента „злополучна поредица от неточни съобщения“.

"Луфтханза е посветена на това да бъде посланик на добра воля, толерантност, многообразие и приемане", се казва в изявлението на компанията, в което се добавя, че тя е сътрудничила на разследването и продължава да се фокусира върху обучението на своя персонал.

Епизодът е свързан с пътници, които през май 2022 г. са пътували от Ню Йорк до Будапеща с прекачване във Франкфурт.

Според Министерството на транспорта много от пътниците са били мъже, носещи „характерно облекло, типично за ортодоксалните евреи“, и са използвали едни и същи туристически агенции, за да резервират билетите си.

По време на първия полет капитанът предупреждава службата за сигурност на Lufthansa, че някои пътници не са спазили инструкциите на екипажа, които изискват маски и забраняват събирането на хора в коридорите и на други места на борда.

Предупреждението е довело до задържане на билетите на повече от 100 пътници, всички от които евреи, което е довело до блокирането им за свързващия полет.

Министерството на транспорта заяви, че Луфтханза признава, че действието ще засегне и хората, които са спазили инструкциите, но „заключи, че не е практично да се обръща към всеки пътник поотделно“.

Повечето от тях са били презаверени за други полети същия ден.

"Никой не трябва да се сблъсква с дискриминация, когато пътува, и днешното действие изпраща ясно послание към авиоиндустрията, че сме готови да разследваме и да предприемем действия, когато се нарушават гражданските права на пътниците", заяви министърът на транспорта на САЩ Пийт Бутиджиг.

Министерството на транспорта заяви, че пътниците, интервюирани за целите на разследването, са заявили, че не са били свидетели на лошо поведение, а по-късно Lufthansa не е успяла да идентифицира нито един пътник, който да не е спазил правилата.

Но в заповедта за съгласие Lufthansa заявява, че служителите ѝ не са могли да откроят отделни пътници, тъй като "нарушенията са били многобройни, неправомерното поведение е продължило през значителна част от полета и на различни интервали, а пътниците са сменяли местата си по време на полета".

Министерството на транспорта съобщи, че изисква от Lufthansa да плати 2 млн. долара и ще кредитира авиокомпанията за 2 млн. долара, които вече е платила на пътниците като част от съдебно споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Троян

преди 4 часа

По принцип, никой не е зло. Зависи от възпитанието. Нама наистина зъл човек или дори ***, който е зъл по рождение.

39

Христо Христов

преди 4 часа

До 28 "... и сме били разпръснати по целия свят без единна държава" ми предатели - всеки за себе си и гледа да забие нож на другите. Затова и са създали холокоста, за да станат поне като ромите! Факти.

38

Христо Христов

преди 4 часа

До 28 "... и сме преследвани от времето на древния Египет та до Третия райх.." забрави да споменеш, че и Мойсей разделил морето на две...

fallback