Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Празни улици, препълнени магистрали и заковани прозорци - Флорида се подготвя за удара на урагана "Милтън", който може да се окаже една от най-мощните бури през последните 100 години.

Шерифът на окръг Хилсбъроу Чад Хронистър, говорейки пред CNN, каза, че е "11-ият час" и хората трябва да се евакуират от пътя на урагана.

Още по темата

"Това е 11-ият час. Ако сте в зона за евакуация, моментът да излезете е сега. Вече видяхме някои наводнения тук рано тази сутрин. Това само ще става по-лошо."

Журналистът Тони Мареро, пишещ за местния Tampa Bay Times, описва жители, които се събуждат днес "на ръба на бръснача от кошмарен сценарий, докато ураганът "Милтън" се приближава към брега на Персийския залив".

Около 6 милиона души в 11 окръга във Флорида вече са под задължителна заповед за евакуация, а времето за подготовка и евакуация изтича.

В Санкт Петербург жителите в близост до строителни обекти са били предупредени да се преместят, тъй като им е казано, че не е останало достатъчно време за обезопасяването на кранове и друго строително оборудване, съобщават от ABC News. Десет болници са евакуирали пациенти с линейки, пътуващи дори от Мисури.

Властите са шофирали през крайбрежните райони, предупреждавайки хората да се евакуират, докато все още имат време, а кметът на Брейдънтън, Джийн Браун, е предупредил онези, които остават да напишат собствените си имена на ръцете си с цел идентифициране. Той добави: "Ние можем да заменим вашия дом. Не можем да заменим живота ви."

Хиляди национални гвардейци са мобилизирани, а 34 самолета за търсене и спасяване са в готовност. 37 000 линейни служители са или във Флорида, или са на път да помогнат при прекъсване на електрозахранването.

Когато хората не напускат домовете си поради метеорологични кризи въпреки предупрежденията на правителствени служители, обикновено има две причини. Това твърди Кара Куите, асистент в катедрата по човешка екология на университета Рутгерс. Тя казва, че те или не вярват, че са изложени на риск, или че рискът е преувеличен, или има ситуационни или структурни елементи, които им пречат да го направят.

В случая с урагана "Милтън" Куите обяснява, че първата група вероятно е доста малка, тъй като кметът на град Тампа Джейн Кастор и други доверени служители са били недвусмислени относно ужасните последици от оставането.

За втората група факторите могат да бъдат разходите за пътуване, липсата къде да отидете, въздействието на увреждане, грижата за животни и домашни любимци, страхът от постоянно разселване.

Прогнозата сега е, че когато достигне сушата, "Милтън" ще е буря от категория 4 с постоянна скорост на вятъра от близо 210 км/ч.

Очаква се той да премине по протежението на западното централно крайбрежие на Флорида късно тази вечер или рано в четвъртък сутринта, като бурята ще напредне към източното крайбрежие на Флорида в четвъртък следобед.

В момента бурята се движи на североизток с 14 мили в час и външните ивици вече са започнали да влияят на Флорида.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар