Снимка: БГНЕС

Докато Доналд Тръмп проведе няколко интервюта със съмнителни водещи на подкасти и Илон Мъск, кандидатът за президент на демократите, Камала Харис, се втурна през глава да обикаля популярните предавания в американските телевизии. Първо тя се появи в предаването "60 минути", където отказа да нарече израелския премиер Бенямин Нетаняху близък съюзник. След това се отправи за първото си интервю на живо в The View, където пък заяви, че не би променила нищо в политиките на Джо Байдън. И накрая се отби във вечерното шоу на Стивън Колбърт, където си отвори бира.

Ето как протече дългият медиен ден на Камала Харис:

60 minutes

Камала Харис защити икономическите си планове, отказа да нарече израелския премиер Бенямин Нетаняху близък съюзник и каза, че няма да се срещне с руския президент Владимир Путин за мирни преговори, ако Украйна също не е представена, по време на широкообхватно интервю, излъчено в понеделник.

Тъй като президентската надпревара между Харис и Доналд Тръмп на практика е в безизходица, Харис стартира необичайно мощен медиен блиц, който включва популярни подкасти, радио предавания, кметство в щати на бойното поле, дневна телевизия, късно вечерни шоута и мрежова среща в понеделник на специално 60-минутно предизборно предаване на CBS.

Преди интервюто с Харис да бъде излъчено, кореспондентът на CBS Скот Пели разказа подробно за опитите си да осигури подобна 60-минутна среща с Тръмп.

"За съжаление миналата седмица Тръмп се отказа", каза Пели на публиката. По думите му кампанията на Тръмп предоставя "променливи обяснения" защо републиканският кандидат е отказал да участва, включително че не иска да бъде проверяван на фактите.

Вместо това мрежата излъчи интервю с рекордьора от окръг Марикопа Стивън Ричър, републиканец, за когото Пели каза, че "плаща цената за твърденията на Тръмп за откраднати избори през 2020 г.". Той загуби първичните си избори през юли от опонент, който нарече изборите в окръг Марикопа "посмешище".

В интервюто с Бил Уитакър от CBS Харис беше разпитана как ще плати за икономическите си предложения, които включват планове за изграждане на милиони нови жилищни единици, данъчни облекчения за нови родители и помощ за първоначална вноска от $25 000 за нови купувачи на жилища. Вицепрезидентът обеща да повиши данъците на милиардерите и най-големите корпорации в страната, решение, което Уитакър намери за съмнително.

"Тук имаме работа с реалния свят", каза той, питайки как тя ще убеди Конгреса да повиши данъците за хората с най-високи доходи в страната. Харис настоя, че има законодатели, които биха се вслушали в нейната позиция, ако беше президент.

Анализ на Комитета за отговорен федерален бюджет, безпартийна група, която се стреми към по-ниски дефицити, публикува доклад в понеделник, според който икономическите предложения на Харис могат да доведат до покачване на федералния дълг с до 8,1 тона долара до 2035 г. или изобщо да нямат въздействие . Плановете на Тръмп от друга страна биха могли да добавят до 15,15 тона долара към дълга на нацията за същия период.

"Не мога да си позволя да бъда късогледа по отношение на това как мисля за укрепване на американската икономика", каза Харис в интервюто. "Нека ти кажа нещо. Аз съм предан държавен служител. Знаете, че аз също съм капиталист и познавам ограниченията на правителството."

Харис се ориентира около трънливия въпрос дали Нетаняху е бил "наистина близък съюзник"

"По-добрият въпрос е: Имаме ли важен съюз между американския народ и израелския народ? И отговорът на този въпрос е да", отговори тя.

Откъсът беше публикуван в неделя, преди една година от смъртоносната трансгранична атака на Хамас срещу Израел. В знак, че Харис възнамерява да се придържа към подхода на Байдън към външната политика, вицепрезидентът каза, че Израел има право да се защити, като същевременно добави, че "твърде много невинни палестинци са били убити". Войната на Израел изравни Газа и уби почти 42 000 палестинци.

В разговор за бъдещето на Украйна Харис категорично изключи двустранна среща с Путин за обсъждане на прекратяване на войната без участието на президента на страната Володимир Зеленски:

"Без Украйна? Не", заяви Харис.

Тя отново предупреди какво може да се случи, ако Тръмп е на поста.

"Доналд Тръмп, ако беше президент, Путин щеше да седи в Киев в момента. Той казва, че може да прекрати войната в Ден 1“. Знаете какво е това. Става въпрос за предаване."

По време на интервюто, което беше предварително записано и излъчено изцяло в понеделник, Харис защити идеологическата си промяна към политическия център, настоявайки, както е правила в миналото, че нейните "ценности не са се променили".

Тя каза, че пътуването из страната като вицепрезидент и работата по приемането на двупартийно законодателство в Конгреса е подчертало необходимостта от намиране на "обща основа".

"Вярвам в изграждането на консенсус", каза тя.

Харис беше попитана и за пистолета, който тя разкри, че притежава по време на събитие, проведено с Опра Уинфри миналия месец, в което тя заяви: "Ако някой разбие къщата ми, ще бъде застрелян", предизвиквайки смях от домакина и публиката. В 60 минути Харис каза, че притежава "Глок". Попитана дали някога е стреляла, тя се засмя: "Разбира се, че съм. На стрелбище. Да."

Част от интервюто включваше съотборникът на Харис - Тим Уолц, който беше попитан къде той и Харис не са съгласни.

Със срамежлива усмивка Уолц каза, че Харис вероятно би искала да бъде "малко по-внимателена" с публичните си коментари. Откакто стана номиниран за вицепрезидент, Уолц трябваше да изясни няколко минали забележки, включително описанието на военната си служба и дали е бил в Хонконг, "когато се случи Тянанмън", препратка към продемократичните протести, които завършиха с убийството на стотици хора през юни 1989 г.

Уолц отхвърли забележката по време на вицепрезидентския дебат миналата седмица, като каза, че е бил "глупав". Но Уитакър го притисна, питайки го дали това е погрешно представяне и дали американският народ може да му вярва.

Уолц начерта рязка граница между себе си и Тръмп

Той го нарече "патологичен лъжец" и каза, че избирателите трябва да се чувстват уверени да му се доверят.

"Понякога ще призная, че съм тъпак, но най-близките хора до мен знаят, че държа на думата си", каза той.

Интервюто в 60 Minutes беше част от едноседмичен медиен натиск от партията на Демократическата партия, който започна с появата на Харис в подкаста Call Her Daddy, излъчен в неделя. Тя също така е планирано да участва в кметството на Univision в Невада в четвъртък, както и интервю с Хауърд Стърн за Sirius XM и изяви в The View и Late Night със Стивън Колбърт. От Лос Анджелис Уолц също се появяваше в медиите, включително в подкаста SmartLess и Jimmy Kimmel Live.

Взети заедно, това представлява рязка промяна на темпото за вицепрезидента след два месеца и половина, през които тя най-вече се съпротивляваше на подобен обмен.

Преди да се качи на Air Force Two, на път за Ню Йорк в понеделник следобед, Харис отговори на въпроси от репортери.

Запитана за доклада, че губернаторът на Флорида Рон ДеСантис е пренебрегнал призива на вицепрезидента да обсъди усилията за възстановяване, докато щатът се подготвя за достигането на урагана Милтън, Харис обвини републиканеца, че "играе политически игри".

"Това са върховете на извънредните ситуации, това е напълно безотговорно и егоистично", каза тя.

Тя също така нападна Тръмп като "невероятно безотговорен" за разпространението на лъжи относно реакцията на администрацията на урагана "Хелън", който връхлетя южните Апалачи, убивайки повече от 220 души в шест щата.

"Има много грешна и дезинформация, изтласкана от бившия президент относно това, което е на разположение, особено за оцелелите от Хелен", каза тя. "Това е изключително безотговорно. Става дума за него. Не става дума за теб."

The View

Въпросът, който привлече най-голямо внимание по време на интервюто на Харис в The View беше дали тя би променила нещо в политиките на Джо Байдън.

Първоначално Харис го отклони, като каза: "Няма нещо, което да ми идва на ум от гледна точка на това, че и аз съм била част от взимането на повечето решения, които са имали въздействие."

По-късно обаче кандидатът на демократите се върна отново към въпроса, като разкри какво е едното нещо, което би променила:

"Планирам да имам републиканец в кабинета си", каза Харис, повтаряйки обещание, което е дала преди. „Попитахте ме каква е разликата между Джо Байдън и мен. Е, това ще е една от разликите. Ще имам републиканец. Не се чувствам обременен да позволя на гордостта да попречи на добрата идея.

Отговорът дойде, когато Харис обсъди нейните предложения да помогне на семействата от "поколението на сандвичите“ да се справят по-добре с тежестта на грижите както за възрастни родители, така и за малки деца:

"Има толкова много хора в Америка, които са точно по средата. Те се грижат за децата си и за възрастните си родители и е почти невъзможно да направят всичко, особено ако работят. Откриваме, че много хора трябва да напуснат работата си, което означава загуба на източник на доходи, да не говорим за емоционалния стрес. И така, това, което предлагам е, че основно това, което ще направим, е да позволим на Medicare да покрие здравните грижи вкъщи."

"Късното шоу със Стивън Колбърт"

Ако Камала Харис спечели изборите в САЩ, тя даде да се разбере една промяна, която със сигурност ще настъпи в Белия дом - тя ще бъде първият президент от осем години насам, който всъщност се наслаждава на бира.

За разлика от въздържателите Доналд Тръмп и Джо Байдън, Харис разкри късно вечерта по телевизията, че от време на време обича да пие бира.

Демократката отвори кенче "Miller High Life" по подкана на водещия Стивън Колбърт, предаде АФП.

"Изборите, според мен, се печелят на базата на обстановката, защото едно от основните неща е, че хората просто искат някой, с когото могат да пият бира", каза той. "Така че, бихте ли искали да изпиете една бира с мен, за да мога да разкажа на хората какво представлява това?"

Комикът разкри, че водещите на шоуто са проверили предварително какво трябва да сервират, "защото не можем просто да дадем питие на вицепрезидента на САЩ".

Докато вземаше кутията Miller High Life - 4,6% бира, чиито създатели казват, че нейният "лесен за пиене вкус е олицетворение на американската категория лагер" - Харис разкри, че наскоро е пила алкохол със съпруга си Дъг Емхоф.

"Добре, последният път, когато пих бира, беше на бейзболен мач с Дъг", каза тя, докато отваряше кенчето, и добави: "Наздраве."

"Ето така. Студено е. От красивия град Милуоки, Уисконсин", каза Колбърт, визирайки един от седемте колебаещи се щата, които могат да решат президентските избори през 2024 г.

"Шампанското на бирите", отговори Харис, цитирайки маркетинговия слоган на напитката.

Както в останалите медии, така и в "Късното шоу със Стивън Колбърт"  беше създадена приятелска среда за Харис.

А честите подигравки на Колбърт с Тръмп подсилиха посланието на Харис.

Когато той я попита за загубата на Тръмп през 2020 г. - която милиардерът все още отказва да приеме - тя се възползва от възможността да се подиграе на опонента си.

"Знаете ли, когато загубихте милиони работни места, загубихте производството, загубихте автомобилните заводи, загубихте изборите, какво ви прави това? Губещ" каза тя.

"Ето какво се случва, когато пия бира" - засмя се Харис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase