Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Специалният прокурор Джак Смит, който разследва делото срещу Доналд Тръмп за опити за незаконна подмяна на резултатите от изборите през 2020 г., твърди в публикуван документ, че републиканецът е действал в качеството си на кандидат и следователно не може да се възползва от президентския имунитет, предаде АФП.

Документът е от 165 страници и до голяма степен редактиран, за да се запази анонимността на свидетелите, и представен миналата седмица на съдия Таня Чуткан. Прокурор Смит възнамерява да докаже частния характер на действията, за които бившият президент републиканец е преследван. Според него тези деяния следователно не попадат в обхвата на широкия наказателен имунитет за официалните действия, предоставен на президента на САЩ от Върховния съд с решение от 1 юли.

Върховният съд постанови през юли, че бивш президент има широк имунитет от съдебно преследване за официални действия, извършени по време на управлението, но може да бъде преследван за неофициални действия.

Смит, в документацията, разпечатана от съдия от окръжния съд Таня Чуткан, която гледа делото, каза, че Тръмп не трябва да избягва наказателното преследване, защото “в основата си схемата на обвиняемия е била частно престъпно усилие“.

“Няма значение дали сте спечелили, или загубили изборите, трябва да се борите със зъби и нокти“, им е казал Доналд Тръмп, както се твърди в тези показания, които прокуратурата възнамерява да представи на бъдещ съдебен процес.

След поражението си на президентските избори през 2020 г., спечелени от кандидата на демократите Джо Байдън, "с помощта на частни съучастници подсъдимият се впусна в серия от все по-отчаяни планове да подмени легитимните резултати в седем щата, които бе загубил с малка разлика“, пише Джак Смит.

Кулминацията на тези опити беше щурмът на Капитолия, светилището на американската демокрация, от стотици екзалтирани привърженици на Доналд Тръмп, припомня прокурорът.

Бившият президент и настоящ кандидат на Републиканската партия реагира на публикацията в поредица от скандални публикации в социалната си мрежа “Трут соушъл“ (Truth Social), като определи документа като “изпъстрен с лъжи“, и обвини отиващата си администрация на Демократическата партия в “намеса в изборите“.

С мнозинство от шест гласа срещу три Върховният съд на САЩ постанови, че президентът не се ползва с „имунитет за неофициалните си действия“, но има "право поне на презумпция за имунитет за официалните си действия“, посочва АФП. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 3 часа

О, Да! Тръмп е най-големия престъпник и в щатите няма заглушаване на свобода на словото. Там неудобните не ги закачат. Никак! Всичко е свобода и чист въздух.

13

До 11

преди 15 часа

Да има - явно не сте прочели статията за да я коментирате. Очевиден бе опита да се фалшифицира (по-лошо даже от манипулира) изборът на 80 млн американци през 2020 от един ненормалник и точно това ще докаже специалният прокурор.

12

Анонимен

преди 16 часа

Ако има правосъдие в САЩ, Тръмп трябва да влезе в затвора заради метежа от 6 януари 2021 предизвикан по заповед от Тръмп. Той призова протестиращите да нападнат Капитолия и да принудят Конгреса да присъди изборите в негова полза. Има достатъчно свидетели и участници в тоя метеж с 5 жертви, които да му гарантират 10 години затвор.

fallback