Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Кремъл осъди убийството на лидера на ливанското шиитско движение "Хизбула" Хасан Насрала, който загина при израелска въздушна атака миналата седмица. Дмитрий Песков заяви, че оценява риска от голяма война в Близкия изток като "изключително висок", предаде Ройтерс.

"Руската страна осъжда подобни действия, смятаме, че те доведоха до значителна дестабилизация на ситуацията в региона", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл..

"Основното е, че подобни безразборни бомбардировки на жилищни райони в Ливан водят до огромен брой човешки жертви, което неизбежно ще доведе до хуманитарна катастрофа като тази, която наблюдаваме в Газа", добави той, изразявайки "най-дълбоко безпокойство" от страна на Москва.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия определи убийството на Насрала през уикенда като политически мотивирано, а руското външно министерство призова Израел да прекрати незабавно военните действия в Ливан.

Песков отговори на запитване във връзка с информация на Ройтерс, според която членовете на Корпусът на гвардейците на Ислямската революция използват предимно или произведени в Русия или Китай комуникационни устройства, като заяви, че търговските връзки на Москва с Техеран се развиват.

По-рано Ройтерс съобщи, че Иран е обезпокоен от проникването на израелски агенти в страната след смъртоносните взривове на пейджъри и уоки-токита, принадлежащи на членове на "Хизбула", като се позова на официален ирански представител в областта на сигурността. Според него в момента се провежда мащабна операция за проверка на всички комуникационни устройства, използвани от гвардейския корпус.

"Не знам колко надеждни са тези източници", заяви Песков. "Единственото, което мога да кажа, е, че търговските и икономическите ни отношения с Иран се развиват. Те се развиват във всички области, както и в търговията", добави той.

По данни на руското правителство по-късно днес руският министър-председател Михаил Мишустин ще пристигне в Техеран за разговори с иранския президент Масуд Пезешкиан и първия вицепрезидент Мохамад Реза Ареф, отбелязва Ройтерс. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

кога

преди 11 минути

кремълските терористи ще балсамират Главния Жужак - да намери постоянно място до Първия Терорист Ленин

82

Запознат

преди 37 минути

Абе този Песков да не би да живее в пещера? Ситуацията в региона до сега беше ли стабилна, че сега ще се дестабилизира?

81

До 80

преди 50 минути

Както и американците

fallback