Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският милиардер и предприемач Илон Мъск е номинират за лауреат на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2024 година. Предложението е от групите "Патриоти за Европа" и "Европа на суверенните нации".

Като мотив за кандидатурата крайната десница посочва факта, че Мъск е купил платформата Туитър през 2022 г., за да запази свободата на изразяване, а през 2024 г е увеличил усилията си срещу цифровата цензура, като възстановил забранени акаунти и се противопоставил на “културата на отрицанието“.

За приза има още седем номинации, допълва БНР. Европейските консерватори и реформисти издигат Едмундо Гонсалес – опозиционният кандидат-президент на Венецуела, чието поражение на изборите ЕС не признава и който избяга в Испания, след като режимът на Николас Мадуро нареди неговия арест.

Освен Гонсалес, Европейската народна партия посочва и Мария Корина Мачадо – кандидат-президент, която не бе допусната да се кандидатира на изборите във Венецуела.Групата на Зелените/Европейски свободен алианс посочва д-р Губад Ибадоглу – академик и борец срещу корупцията от Азербайджан, който е под домашен арест и е заплашен от 17 г. затвор.

Радикалната левица номинира журналисти от Палестина и изтъква, че поне 116 от тях са убити в Ивицата Газа след началото на  конфликта от 7 октомври миналата година.

Женски организации от Израел и Палестина и лидерките им, борещи се за разрешаване на конфликта, са номинирани от две политически групи – Прогресивния алианс на социалистите и демократите и либералите от "Обнови Европа".
Кандидатурите ще бъдат представени на 26 септември на съвместно заседание на комисиите по външни работи и  развитие и подкомисията по правата на човека.

Двете комисии ще гласуват и на 17 октомври ще бъде обявен кратък списък от трима финалисти. Победителят ще стане ясен седмица по-късно и ще бъде обявен от Конференцията на председателите на парламентарните групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase