Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основателят на SpaceX и Tesla Илон Мъск изрази загриженост за възможни атаки срещу платформата X в САЩ, ако кандидатът на демократите Камала Харис стане президент. В публикация той отбеляза, че сегашната атака срещу свободата на словото е безпрецедентна в 21 век и според него това ще се случи и в Щатите, ако Камала Харис спечели президентските избори.

Според Мъка, ако дуетът Харис-Уолц спечелят, то администрацията на Демократическата партия би могла да предприеме мерки, подобни на тези в Бразилия. В средата на август X обяви закриването на представителството си в тази страна след заплахи от местните власти. Съдия ди Морайс нареди разследване на обвиненията, че собственикът на социалната мрежа е възпрепятствал правосъдието и е използвал социалните медии за разпространение на дезинформация, пише "Труд'.

Ди Морайс предупреди, че бразилските власти няма да толерират чуждестранни милиардери да се намесват в делата на страната или да оправдават нарушенията на местните закони. В този контекст Мъск смята, че подобни заплахи могат да се повторят в Съединените щати, ако администрацията на демократите предприеме активни действия срещу платформата.

По-рано беше съобщено, че съдията от Върховния съд на Бразилия Александри де Мораис е наредил незабавното спиране на социалната мрежа X в страната поради отказа на Илон Мъск да назначи законен представител за платформата. Това решение е взето въз основа на съдебни документи, тъй като собственикът на социалната мрежа не е изпълнил задълженията, предвидени от бразилското законодателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase