Снимка: БГНЕС

Тейлър Суифт все още не се е включила в президентската надпревара в САЩ, но някои от нейните почитатели вече се застъпват за Камала Харис.

До сряда на обяд "Swifties for Kamala" бяха събрали повече от 140 000 долара в полза на кандидатката на демократите за Белия дом.

Предната вечер те проведоха встъпителен разговор за набиране на средства, към който се присъединиха около 27 000 зрители, с което поставиха началото на усилията, целящи "да превърнат нашата суифт сила в политическа сила", както се изрази политическият директор на групата по време на срещата, предаде АФП.

На виртуалната среща се появиха звезди като Карол Кинг, както и сенаторите Елизабет Уорън и Кирстен Гилибранд.

"Аз съм swiftie и с Тейлър всъщност сме приятели", каза по време на разговора Кинг, легендарната певица и автор на песни, която стои зад хитове като "I Feel The Earth Move" и "You've Got A Friend".

"От години съм политически активист. Била съм доброволец, дори като известна личност", продължи Кинг.

"Разказвам ви всичко това, защото ако някой от вас си мисли да почука на вратата или да се обади по телефона, но малко се притеснява от това, което може да каже, моля, повярвайте ми: няма какво да загубите и всичко може да спечелите."

Инициативата "Swifties For Kamala" започна като инициатива в социалните мрежи, основана от Емералд Медрано в часовете след като президентът Джо Байдън се отказа от надпреварата.

Усилията разцъфтяха в различни платформи и с акаунти, които в момента имат повече от 72 000 абонати в X и близо 50 000 в Instagram.

Самата Суифт не е лично свързана с групата.

"Ние сме коалиция от фенове на Тейлър Суифт, ангажирани със защитата на историческата демокрация на Съединените американски щати, като работим заедно, за да помогнем на прогресивните кандидати в местните и националните избори, включително на вицепрезидента Камала Харис за следващ президент на страната ни", гласи мисията на групата на нейния уебсайт.

Групата има раздел с политическа платформа на своя уебсайт, в който призовава за защита на правата на ЛГБТИКВ+ и репродуктивната свобода, както и за подкрепа на новите имигранти и сериозно отношение към изменението на климата.

Те също така посочват като приоритет "трайно прекратяване на огъня между Израел и Хамас".

Наред със събирането на дарения те насърчават бързоногите да се регистрират за гласуване и продават стоки, включително тениски с надпис "В моята избирателна ера".

Глобална мегазвезда със стотици милиони последователи в социалните мрежи и изключително лоялна - и хронично онлайн - фенска база, Суифт може да премести всяка игла с най-малките си усилия.

Десните и левите отдавна искат да причислят изпълнителката на "Blank Space" към своите - но години наред Суифт оставаше видимо извън политиката, включително през 2016 г., когато Доналд Тръмп спечели президентския пост.

Появиха се множество спекулации, че суперзвездата е скрит републиканец, до 2018 г., когато тя наруши както мълчанието си, като подкрепи опонента на крайнодесния политик Марша Блекбърн в Тенеси.

Блекбърн все пак спечели, но това постави началото на нова глава за Суифт: по-късно тя обясни, че нейни мениджъри са я убеждавали да не се занимава с политика, казвайки ѝ, че това може да навреди на кариерата ѝ - особено в кънтри музикалната индустрия, която често се свързва с консерватизма.

Суифт подкрепи Джо Байдън през 2020 г. и отправи послания в подкрепа на ЛГБТК+ чрез своите песни и музикални клипове.

Тя също така осъди отмяната от Върховния съд на федералното право на аборт и насърчи тълпи от свои фенове да се регистрират за гласуване.

Но огромната популярност на Суифт означава също, че тя е редовна мишена на политическа дезинформация и десни конспиративни теории, често подхранвани от изкуствения интелект и засилвани от такива като Доналд Тръмп.

Получаването на подкрепата на Суифт за Харис не е целта на организиращите я фенове, казват те.

"Ние не чакаме Тейлър да покаже подкрепата си за Камала Харис. Правим това без нея, като използваме платформата на Суифт като начин да привлечем хората към изборите", заяви наскоро пред Cosmopolitan Рохан Рейгън, който е сред мениджърите на групата за социални медии.

Сенаторът от Демократическата партия Ед Марки, който също се присъедини към поканата за започване на кампанията, каза: "Възхитен съм от общността, която създадохте онлайн, за да споделите не само любовта си към Тейлър Суифт, но и ангажимента си да изградите по-добър свят."

"Сега е моментът, това е мястото", продължи той. "Swifties са лидерите, които ще ни помогнат да спечелим тези избори."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase