Снимка: Pixabay/Thor_Deichmann

Когато Луис Елизондо започна да вижда зелени светещи "кълба", носещи се в небето над дома му в Мериленд, той лесно можеше да бъде сложен в категория "наркоман".  Но работата на Елизондо го направи уникално квалифициран да спекулира какви точно може да са били необяснимите обекти.

По време на наблюденията Елизондо каза, че е бил висш служител на отбраната, работещ като директор на сенчестата програма на Пентагона за разширена аерокосмическа идентификация на заплахи (AATIP).

"Съпругата ми беше пълен скептик по отношение на всичко това – тоест, докато не видя кълбо в къщата ни със собствените си очи", казва Елизондо, който ръководеше строго секретни програми за Белия дом и Агенцията за национална сигурност.

"Имахме дълъг основен коридор в къщата и една вечер зелена, светеща топка, вероятно с размерите на баскетболна топка, с меки ръбове, които не бяха дефинирани, се носеше бавно от кухнята до вратата на спалнята ни точно под височината на тавана , след което изчезна в стена", пише той в книгата си "Неизбежно: Вътре в лова на Пентагона за НЛО."

"Приятелите извън града" изглеждат добронамерени и се държат така, сякаш са под "интелигентен контрол"

52-годишният Елизондо е служил в Кувейт и Афганистан, преди да ръководи антитерористични мисии срещу Ислямска държава, Ал Кайда и ливанската групировка Хизбула. Той е работил години наред като високопоставен офицер от военното разузнаване, преди да бъде вербуван в AATIP през 2009 г.

Групата била инициирана от Хари Рийд, тогава лидер на мнозинството от Демократическата партия в Сената, за изучаване на неидентифицирани въздушни феномени (UAP) по настояване на приятеля на Рийд Робърт Бигълоу, милиардерът, основател на Bigelow Aerospace.

Елизондо влезе в заглавията през 2017 г., след като подаде оставка, отчасти поради разочарование от това, което смяташе за вътрешно противопоставяне на изследванията на програмата, но също и в знак на протест срещу липсата на ресурси за справяне с това, което според него беше сериозна заплаха за националната сигурност.

"Департаментът трябва да вземе сериозно многобройните сведения от флота и други служби за необичайни въздушни системи, които пречат на военните оръжейни платформи и показват възможности отвъд следващото поколение", пише Елизондо в прощално писмо до Джим Матис, тогавашен министър на отбраната на Съединените щати .

По този начин той направи публично достояние съществуването на програма за 22 милиона долара и през годините след това почти сам изведе дискусията за UAPs от маргинална тема на разговори в мейнстрийма.

Елизондо пише в книгата си, че вярва, че UAP – термин, който широко замени НЛО – представляват "в най-добрия случай много сериозен проблем за националната сигурност, а в най-лошия – възможността за екзистенциална заплаха за човечеството". Неговият екип разследва наблюдения, почти сблъсъци и други срещи между UAP и самолети на американския флот, както и събиране на данни от инциденти, включващи военни и разузнавателни операции.

В мемоарите си Елизондо прави редица разкрития, включително съществуването на това, което той нарича "суперсекретна група чадър", съставена от правителствени служители и изпълнители на отбраната, които според него са извличали технологии и биологични останки от нечовешки произход повече от половин век.

AATIP беше като "една от онези руски кукли, една малка тайна, пъхната в друга", пише той. Той описва едно звено, Legacy Program, като имащо черни операции "толкова черни, че дори не са черни". "Говорихме за "лилави нови" – проекти и програми, толкова секретни, че дори министърът на отбраната или президентът никога не биха разбрали за тях.

Той си спомня момента, в който е бил поканен да се присъедини към отбора.

"Д-р Джеймс Лакатски обясни, че в продължение на десетилетия цивилни, военен персонал и служители на правоприлагащите органи са съобщавали за странни наблюдения по целия свят и всъщност е имало данни в подкрепа на това, което са видели. Джим подчерта, че това, върху което са се фокусирали, не съответства на физиката, както я разбираме. Никога не съм се интересувал особено от НЛО или научна фантастика. Моята основа беше в науката", пише Елизондо, който е учил микробиология и имунология в университета в Маями.

Той фокусира голяма част от вниманието си върху Розуел, който е в центъра на най-продължителния дебат за съществуването на извънземен живот. Според теорията на конспирацията, катастрофата през 1947 г. на това, което се смяташе за метеорологичен балон на Военновъздушните сили на САЩ близо до Розуел, Ню Мексико, всъщност беше космически кораб.

Елизондо пише, че разузнаването, което е изучавал, сочи към две чинии, сблъскали се онзи ден на 8 юли.

"Нашето примитивно EMP (електромагнитно импулсно) устройство трябва по някакъв начин да е нарушило техния балон за задвижване, правейки ги уязвими... като 757, който губи цялата мощност на своя реактивен двигател", заключава той. "Четири загинали нечовешки тела всъщност бяха открити от катастрофата в Розуел през 1947 г.", твърди Елизондо в книгата, която прекара една година под преглед на сигурността на Пентагона, преди да бъде предадена за публикуване. Няколко части остават редактирани.

Той казва, че епизодът в Розуел "кодира" как правителството на САЩ ще реагира на бъдещи инциденти с UAP през следващите десетилетия. Длъжностни лица "написаха универсалната книга за игра на UAP" в часовете и дните след този мистериозен инцидент. Първо, те "не признават нищо и отричат ​​всичко". Следващата стъпка е да се "отправят контраобвинения, да се сплашат свидетелите да не казват нищо, да се дискредитират тези, които не играят, след това да се заклейми темата и да се заплаши всеки, който произнесе дори една дума по тази тема, със Закона за шпионажа на САЩ".

Той пише за поне три други инцидента, при които "нечовешки трупове" са били извадени от предполагаеми катастрофи на военновъздушните сили, включително един през декември 1950 г. в Сиудад Акуня, Мексико, през Рио Гранде от Дел Рио, Тексас, и четири през 1989 г. в Казахстан в бившия Съветски съюз.

Книгата на Елизондо споменава доклад от аутопсия от друг, неуточнен инцидент: "Докладът посочва, че мозъкът няма извивки (набръчканата външна част на мозъка). По-скоро описаното беше гладка повърхност, подобна на по-слабо функциониращите животни тук на земята. Той също така описва съединени черва и черен дроб и трикамерно сърце, подобно на влечугите."

Твърди се, че биологичната материя е била изследвана във Форт Детрик, Мериленд, военна база, която е била в центъра на американската програма за биологични оръжия от 1943 до 1969 г.

Докато Елизондо не съобщи на The New York Times през 2017 г. за работата на AATIP, официалната позиция на правителството на САЩ беше, че то не изучава UAP. "Когато правителствата лъжат народа си, цялата демокрация е изложена на риск", каза той за решението си да напусне работата си и да сигнализира. "Тайните винаги имат срок на годност."

Разкритията на Елизондо, подкрепени от видеозаписи и свидетелски показания на военноморски пилоти, доведоха до разследвания в Конгреса и през 2023 г. до изслушване в Камарата на Конгреса, в което майор Дейвид Груш, пенсиониран служител на американското разузнаване, свидетелства за възстановяването на федералното правителство на нечовешки "биологични продукти".

През 2021 г. Пентагонът публикува доклад до Конгреса, който съдържа ограничена информация за констатациите на работната група. Докладът се фокусира върху 144 наблюдения от военни авиатори, предлагайки пет възможни заключения за това какви обекти могат да бъдат, вариращи от по-обикновените (птици и найлонови торбички) до по-зловещите (технологии от следващо поколение, разработени от противници на САЩ като Русия и Китай). и неспецифичното "Друго". Докладът не споменава извънземен живот, но заключава, че е необходимо повече проучване.

Сред мистериите бяха кадри от 2004 г., записани от пилотската кабина на американския флот F/A-18 Super Hornet край бреговете на Сан Диего. В него пилотите могат да бъдат чути да общуват за обект, който изглеждал като 40-футов "Tic Tac", учудени от скоростта му и как сякаш се върти, необяснимо, във въздуха. UAP заглуши радара им.

Елизондо описва тази среща като смятана за "златен стандарт" в областта, поради начина, по който е проведено разследването и достоверността на събраната информация. "Честно казано, няма нищо, което да се сравнява с възможностите на тези обекти, тези превозни средства, които те демонстрират пред нас", пише Елизондо. „Ако това не е наша технология и не е конкурентна технология, трябва да е нечия технология.“

След неговото напускане програмата се превърна в по-видима Служба за разрешаване на аномалии във всички домейни, упълномощена от Конгреса да проучва докладите за UAP и да оповестява информация на обществеността.

Елизондо е имал необичайно детство, израснал във Флорида като син на майка американка и баща кубинец, партизански боец, чиято злополучна мисия да свали комунистическата диктатура на Фидел Кастро с подкрепата на ЦРУ завърши с провала в Залива на прасетата през 1961 г. .

"Израснах в паравоенна среда", пише той за своето възпитание. Баща му го научил да стреля, да управлява самолет и да конструира ракетни установки от PVC тръби. "Докато други деца на моята възраст четат Наръчника на скаутите, аз прелистих книгите, които татко ми беше дал в ръцете: "Готварската книга на анархиста" и "Как да оцелееш във Виетнам."

Елизондо продължава да ръководи операции на военното разузнаване в Афганистан, Южна Америка и по-късно в строго секретния лагер Седем на залива Гуантанамо. Той пое работата в AATIP, за да прекарва повече време със семейството си. "Помислих си как бях прекарал твърде много години далеч, пропускайки рождени дни, Коледи, училищни пиеси, панаири и дните да водиш баща си на училище", пише той.

Той каза, че наблюденията в дома му - които са били "включвани и изключени" в продължение на почти седем години и редовно наблюдавани от съпругата му, двете му дъщери и съседи - са се засилили по време на престоя му в работната група на Пентагона. "Защо бяха изпратени тези сонди, за да изследват къщата ми?", пита той в книгата си. "Може би друго, по-напреднало разузнаване е преглеждало мен и колегите ми, защото са знаели, че ги преследваме?"

Той продължава: "Колкото повече се занимавахме с портфолиото, толкова по-странно ставаше. Не говоря много за това, защото просто изглежда толкова странно."

Елизондо все още притежава най-високите разрешения за сигурност и продължава да консултира правителството. "Точно както информираме обществеността за съществуването на ядрени оръжия, притежавани от нации-измамници, трябва да сме прозрачни относно факта, че има неща в нашето въздушно пространство, които не разбираме напълно", пише той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase