Снимка: ЕПА/БГНЕС

До края на месеца NASA трябва да вземе решение как да бърне двама астронавти на Земята, които са на борда на кораба "Старлайнър" на Boing, който ги отведе до Международната космическа станция, или с кораб на "Спейс Екс".

На 5 юни астронавтите Бари Уилмор и Сунита Уилямс отпътуваха за космическата станция. Тогава се знаеше, че престоят им трябва да е за осем дни. Завръщането им се забави заради неизправности в двигателите, които излязоха наяве по време на първата мисия с екипаж до станцията на космическия кораб на Boing.

Служители на NASA заявиха, че все още анализират данните за двигателите, но предстои да вземат решение дали да използват "Старлайнър" или конкурента на NASA - SraceX на Илон Мъст, съобщава БНТ.

"Стигаме до момента, в който през последната седмица на август наистина трябва да вземем решение, ако не и по-рано", каза Кен Боуърсокс, заместник-администратор на дирекция "Космически операции" на NASA, цитиран от АФП. "Основният проблем е свързан със задвижващата система. "Голямото ни притеснение е успешното излизане от орбита", уточни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase