Снимка: БГНЕС/ EPA

Разполагането от ВМС на САЩ на нови ракети въздух-въздух с изключително голям обсег в Индо-Тихия океан може да заличи предимството на Китай във въздушния обсег, казват експерти, съобщава Reuters.

AIM-174B, разработен от лесно достъпния Raytheon. Ракетата за противовъздушна отбрана SM-6 е най-далечната такава ракета, която Съединените щати някога са използвали и бе официално призната през юли.

Има три ключови предимства: може да лети няколко пъти по-далеч от следващия най-добър американски вариант, AIM-120 AMRAAM; не изисква нови производствени линии; и е съвместима със самолетите на поне един съюзник, Австралия.

Най-важното е, че оръжие като AIM-174B, което може да атакува въздушни цели на разстояние до 400 км (250 мили), превъзхожда китайската ракета PL-15, позволявайки на американските самолети да държат заплахите по-далеч от самолетоносачите.

"Съединените щати могат да осигурят безопасността на своите важни активи, като групи превозвачи, и да нанесат удари на дълги разстояния по цели", каза Чие Чунг, изследовател в базиран в Тайпе мозъчен тръст.

AIM-120, стандартната ракета с голям обсег за американски самолети, има максимален обсег от около 150 км (93 мили), което изисква изстрелващият самолет да лети по-навътре в оспорваната територия, излагайки самолетоносачите на по-голяма опасност от противокорабни атаки.

Всеки тип конфликт в Южнокитайско море, в рамките на така наречената Първа островна верига, която минава приблизително от Индонезия на североизток до японския континент, означава, че американският флот ще действа в рамките на няколкостотин километра от своя китайски противник. Подкрепата на Тайван при инвазия би притеглила флота още по-близо.

"AIM-174B променя това уравнение, като държи самолетите за преследване на НОА извън обхвата на стрелба и дори застрашава техните самолети, атакуващи Тайван, каза Чунг. "Това увеличи вероятността Съединените щати да се намесят в голям конфликт в региона."

Десетилетия наред предимството на Съединените щати в стелт изтребителите, първо с F-117 и след това с F-22 и F-35, означаваше, че ракети като AIM-120 бяха всичко, което беше необходимо.

Американската армия също се насочи към разработването на AMRAAM като по-евтина алтернатива на нова ракета, като драстично подобри нейните характеристики в продължение на десетилетия, каза Джъстин Бронк, експерт по въздушни сили и технологии в лондонския Royal United Services Institute.

Смята се, че SM-6 струва около 4 милиона долара всеки, казва Алиансът за застъпничество за противоракетна отбрана, докато AMRAAM струва около 1 милион долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase