Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Американският президент Джо Байдън обяви историческо споразумение за намаляване цените на лекарствата в САЩ. Новината може да намери подкрепа сред избирателите, които са обезпокоени от разходите за живот, предаде АФП.

81-годишният президент и 59-годишния вицепрезидент Харис обявиха споразумението, докато се приготвят да направят първото си съвместно пътуване след решението на Байдън да се оттегли от надпреварата за президентските избори преди по-малко от месец.

Споразумението е определено като "историческо" и с производителите на лекарства и ще намали цената на 10 ключови лекарства за възрастни хора за болести, като диабет, сърдечна недостатъчност и кръвни съсиреци, съобщиха от Белия дом. Споразумението ще спести на възрастните хора в Съединените щати 1,5 милиарда долара, а на федералната здравноосигурителна система "Медикеър" – 6 милиарда долара през първата година.

Въпреки че сделката е дело на Байдън, изглежда, че той иска да сподели успеха с Харис, която се бори с републиканския кандидат Доналд Тръмп преди изборите през ноември.

Камала Харис вече направи понижаването на високите цени ключова част от своята президентска кампания и се надява, че това съобщение за лекарствата ще спечели гласоподавателите, които отдавна се борят с инфлацията.

Жителите на САЩ са изправени пред най-високите цени на лекарства в света, като много хора трябва да доплащат директно от джоба си въпреки и без това прекомерно високите застрахователни вноски.

Очаква се Байдън и Харис да обявят споразумението за цените на лекарствата на събитие в Мериленд. Байдън подчерта ролята на Харис, заявявайки, че “историческият етап“ е бил възможен само защото Законът за намаляване на инфлацията след Covid е бил приет от Конгреса, след като неговият вицепрезидент е гласувал с равен брой гласове в Сената.

“Президентът Байдън и аз никога няма да спрем да се борим за здравето, благосъстоянието и финансовата стабилност на американския народ“, каза Харис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Здравен борец

преди 1 месец

С кой и как се борят че не е ясно?Няма враг,няма съперник?Самия Медикеър беше ужасния провал на Обонго,който досъсипа иначе пропадналата здравноосигурителна система и фейк болнична помощ.ДеМонкратите създават проблем,с който после се борят?почти 4 години на власт и борбата приключва точно преди изборите?Много,много яко!Това и Киро и Асан даже не могат до го сътворят!

4

IQ 3.14

преди 1 месец

Аз съм мазен гeй.Но нищо че съм гeй,проблема е че съм мaзен

3

КАМАЛА ХАРИС

преди 1 месец

ТЪ ПУТИН Е ВРЕДЕН ЗА ЗДРАВЕТО НА УКРАЙНА И ЕС И ЗА ДОСТА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ТЪ ПУТИН ФЕДЕРЕЙШЪН! КОГАТО СПЕЧЕЛЯ ИЗБОРИТЕ В САЩ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА ЩЕ СЕ ДОРАЗПАРЯ С ТОЗИ ВРЕДЕН ТЪ ПУТИН

fallback