Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джо Байдън даде първото си интервю след новината, че доброволно се оттегля от президентската надпревара и няма да се кандидати за евентуален втори мандат като президент на Щатите. Байдън сподели, че се оттегля с мотива да запази демкрацията в страната и  отбеляза, че гледайки резултатите от проучванията сега, осъзнава, че е бил прав да се оттегли.

Говорейки в предаването на CBS News Sunday Morning, Байдън каза: "Проучванията показаха, че съперникът ни диша врата. Но това, което се случи, беше, че редица мои колеги от Демократическата партия  и Сенатът смятаха, че ще ги нараня в надпреварата. А аз се притеснявах, че ако остана в надпреварата, това ще бъде темата.

След като оттегли кандидатурата си, 81-годишният президент подкрепи вицето си Камала Харис за нов кандидат за изборите през ноември. Байдън подчерта, че освен това, което са му показали социологическите проучвания, основната причина за решението му е също така е не само да "запази демокрацията", но и "да победи Тръмп".

"Мислех, че е важно. Защото, въпреки че е голяма чест да бъда президент, мисля, че имам задължение към страната да направя това, което е най-важното нещо, което можете да направите. А то е именно: ние трябва, ние трябва, ние трябва да победим Тръмп".

Проучванията първоначално показаха, че Тръмп е натрупал преднина пред Байдън, включително в щатите на бойното поле, след представянето на Байдън в дебата на 27 юни, когато изглеждаше, че изпитва затруднения да говори последователно и когато представянето му засили аргумента, че той вече няма когнитивната способност да бъде президент.

Но влизането на Харис в състезанието промени динамиката. Проучване на Ipsos, публикувано в четвъртък, показа, че Харис води Тръмп на национално ниво с 42% срещу 37% в надпреварата за изборите на 5 ноември.
Докато Демократическата партия все още не е обявила официално Харис за свой кандидат за президент, някои в партията се съмняват дали тя може да победи Тръмп.

Попитан от CBS дали ще води кампания за Харис, Байдън каза, че той и Джош Шапиро, губернаторът на Пенсилвания, “подготвят предизборна обиколка в Пенсилвания, пише още “Труд”.

Харис обяви миналата седмица, че Тим Уолц, губернаторът на Минесота, ще бъде неин вицепрезидент. Смята се, че Байдън е предпочитал Шапиро за ролята. “Той е моят тип човек, той е истински, той е умен, познавам го от няколко десетилетия. Мисля, че това е страхотен отбор“, каза Байдън.

Президентът също така разкритикува Тръмп, като каза, че той е “истинска опасност за американската сигурност“.

Освен изборите, Байдън говори и за войната на Израел в Газа и подчерта, че все още вярва, че е възможно прекратяване на огъня преди края на неговото президентство.

“Планът, който съставих, одобрен от Г-7, одобрен от Съвета за сигурност на ООН и т.н., все още е жизнеспособен. И аз работя буквално всеки ден – и целият ми екип – за да се погрижа това да не ескалира в регионална война. Но лесно може“, каза Байдън пред CBS.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase