Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като Доналд Тръмп удари рамо на криптовалутите, акциите на регистрираните в Ню Йорк компании за търговия с криптовалути поскъпнаха преди отварянето на борсовата търговия днес, предаде “Ройтерс”.

Акциите на криптоборсата Coinbase се покачиха с 3,7%, а книжата на криптокопачите Bitfarms, Riot Platforms и CleanSpark поскъпнаха с между 3,4 и 4,5%. Мениджърите на криптоактиви често се оплакват от прекомерен надзор и враждебна регулаторна среда от страна на администрацията на президента Джо Байдън.

Гари Генслър, председател на Комисията по ценни книжа, защити мнението си за индустрията, цитирайки голямата волатилност и спекулативния характер на токените. Все пак криптовалутата бързо се премести от периферията на финансовия свят към мейнстрийма, подпомогната от подкрепата на институционалните инвеститори и одобрението на борсово търгувани фондове, обвързани със спот цената на биткойна и етера.

Победата на Тръмп на президентските избори може допълнително да даде тласък на индустрията. В събота кандидатът на републиканците каза, че администрацията му ще създаде национална "база" от биткойни, което правителството на САЩ притежава в момента и които са основно иззети при действия на правоприлагащите органи.

Тръмп заяви по-рано по време на президентската кампания, че иска всички останали биткойни да бъдат добивани в Съединените щати. В резултат на това развитие биткойнът скочи с цели 2,4 на сто до най-високото си ниво от средата на юни. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase