Анимационна пародия на опита за убийство на бившия президент Доналд Тръмп стана популярна в китайския интернет.

В събота 20-годишният Томас Матю Крукс откри огън от покрив по време на предизборния митинг на Тръмп в Бътлър, Пенсилвания, като порази ухото на републиканеца. Друг куршум уби един мъж и рани тежко други двама.

Анимираната версия на атаката беше качена в понеделник в китайската платформа за споделяне на видео Douyin от акаунта "Toilet Paper Kitten". 24-секундният клип, който включва диалог, очевидно взет от японско аниме с китайски субтитри, показва мускулеста пародия с квадратна челюст на Тръмп, докато той държи реч.

Може да се види анимирана версия на Крукс, който държи огнестрелно оръжие, подобно на AR-15, докато лежи на близкия покрив.

"Спри да мърдаш, проклето старче", казва той, докато се мъчи да се прицели върху Тръмп.

Фигура, украсена в звезди и райета с шапка на чичо Сам, хваща входящ куршум и спасява Тръмп, а след това се вижда, че му липсва част от дясното ухо. Тръмп, по чието лице капе кръв, вдига юмрук, докато членовете на Тайните служби го изкарват бързо от сцената, а американското знаме се вее драматично над него.

Видеото се разпространява в множество китайски социални медийни платформи, както и в X, бивш Twitter, където натрупа 19 милиона гледания на един от акаунтите, които го споделиха.

"Toilet Paper Kitten" сподели различни други анимации, които, подобно на тази, са илюстрирани в стила на популярния японски аниме сериал JoJo's Bizarre Adventure.

Китайците проявиха силен интерес към стрелбата. Скоро след инцидента изображения на окървавеното му лице вдъхновиха тениски и други стоки в сайтовете за електронна търговия в страната.

Разговорите за покушението срещу Тръмп и как то отразява все по-разединеното американско общество и демократична система, "изпаднали в дълбоки проблеми", също са често срещани в китайския интернет през последните дни, съобщи националистическата медия Global Times в неделя.

Ху Сиджин, медийна личност и бивш главен редактор на Global Times, написа в китайския сайт за микроблогове Weibo, подобен на X, че неуспешното убийство ще спечели на Тръмп повече симпатии на избирателите, поставяйки го "една крачка по-близо" до завръщането в Белия дом."

Китайското външно министерство в неделя изрази съчувствието на президента Си Дзинпин във връзка със стрелбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase