Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският сенатор Робърт Менендес беше признат за виновен по всички 16 обвинения във федералния процес за корупция от 12-членно съдебно жури в Ню Йорк, съобщи Си Ен Ен.

Менендес е участвал в подкуп, изнудване, измама, възпрепятстване на правосъдието и е действал като чуждестранен агент. Менендес е заплашен до 222 години затвор за 16-те обвинения.

Сенаторът е бил част от мащабна престъпна схема в услуга на чужди сили и непочтени бизнесмени в замяна на стотици хиляди долари в брой, луксозен автомобил Мерцедес и кюлчета чисто злато. В схемата е замесена и съпругата му Надин.

Менендес, представител на Демократическата партия, е едва седмият действащ американски сенатор, осъден за федерално престъпление. Присъдата ще създаде силен натиск върху него да подаде оставка преди изтичането на мандата му в края на годината.

Когато съдебните заседатели изчетоха присъдата, Менендес се облегна с лакти на масата на защитата, а ръцете му бяха сключени пред лицето му.

Прокурорите успешно доказаха, че сенаторът се е опитал да използва властта си, за да прокарва египетски интереси, да се намесва в наказателни преследвания и да си осигури инвестиции от катарски официални лица, наред с други престъпления.

Съподсъдимите на Менендес, бизнесмените от Ню Джърси Уаел Хана и Фред Дайбес, също бяха признати за виновни по всички обвинения за участието им в схемата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase