Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доналд Тръмп, кандидат за президент на САЩ, обмисля намаляване на обмена на разузнавателни данни с членовете на НАТО, които зависят от САЩ за вида информация, която помогна на Украйна да се противопостави на Русия, твърдят чуждестранни служители, информирани за плановете, съобщи "Политико".

Съветниците на Тръмп са казали на съюзнически държави, че намаленият обмен на разузнавателна информация ще бъде част от по-широк план за намаляване на подкрепата и сътрудничеството на САЩ с 32-членния алианс, твърдят трима европейски служители и високопоставен служител на НАТО, на които е предоставена анонимност, за да обсъдят деликатния въпрос.

“Политико” припомня, че длъжностните лица са заявили, че са научили за предложението за ограничаване на обмена на разузнавателна информация по време на дискусии със съветници на Тръмп относно по-широките планове за намаляване на участието на САЩ в НАТО. Този въпрос многократно е бил поставян по време на първия мандат на Тръмп.

"Именно американското разузнаване помогна да се убедят много страни от НАТО, че Путин е решен да нахлуе в Украйна", заяви един европейски служител. "Някои страни не вярваха, че Русия има възможности да проведе успешна военна кампания".

Говорителят на Тръмп беше потърсен а коментар, но вместо да отговори директно, той препрати към изявлението в TruthSocial, че бившият президент "ще възстанови мира и ще възстанови американската сила и възпиране на световната сцена".

Ограничаването на разузнаването при евентуална бъдеща администрация на Тръмп е било тема на обсъждане на срещата на върха на НАТО тази седмица, според официалните лица, както и според висш американски служител.
Намаляването на обмена на разузнавателна информация от страна на САЩ може да намали способността на Европа да устои на руска инвазия, ако президентът Владимир Путин реши да разшири военните си операции на континента отвъд Украйна, каза висшият американски служител, посочи "Политико". / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase