Снимка: ЕПА/БГНЕС

След неубедителното представяне на президента Джо Байдън по време на първия му дебат с Доналд Тръмп част от демократите в Конгреса и голяма част от медиите в САЩ го призоваха да се откаже от надпреварата заради здравословното му състояние.

Въпреки това преобладаващите гласове - и особено тези на повечето избиратели демократи - са Байдън да остане, като така или иначе демократите реално нямат друг кандидат, който може да победи Тръмп. Следващият дебат е на 10 септември след конференциите на двете партии, коментира Огнян Дъскарев, журналист и международен анализатор, в предаването "В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

"Конференцията на демократите е в средата на август, тогава ще се реши дали Байдън ще се оттегли. Ако Байдън не иска, няма как да бъде оттеглен - делегатите са се регистрирали и са заявили, че подкрепят Байдън, няма как да се откажат. Единственият начин е той да каже "аз се оттеглям", но засега не дава никакви такива сигнали."

През последните години големите американски медии не казваха нищо за здравето на Байдън, а сега подобните на CNN и New York Times започнаха да го нападат, ужасени от възможността за завръщане на Тръмп, каза Дъскарев.

В момента Тръмп води с около 3%-4% в пет от решаващите седем щата - Невада, Аризона, Северна Каролина, Джорджия и Пенсилвания - докато силите в Мичиган и Уисконсин са изравнени.

Според Дъскарев опасенията за здравето на Байдън и дали ще може да изпълнява функциите си на президент са напълно основателни, както показват серия от инциденти в последно време. New York Times също публикува информация, че той често е бил посещаван от невролог през последните месеци.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase