Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Над два милиарда долара ще отпусне администрацията на президента на САЩ Джо Байдън. Те ще са под формата на грантове, за да се даде рестарт на заводите за производство и сглобяване на електрически автомобила в осем щата, включително в най-оспорваните Мичиган, Пенсилвания и Джорджия, предаде Асошиейтед прес.

Голямата сума ще бъде отпусната, за да се създадат или запазят хиляди работни места и да подкрепи базираните на автомобилостроенето общности, които от дълго време задвижват американската икономика, съобщи днес Белият дом. Освен трите щата, за които битката ще е оспорвана, средства ще бъдат отпуснати и за съоръжения за електрически превозни средства в Охайо, Илинойс, Индиана, Мериленд и Вирджиния.

Грантовете покриват широка гама от автомобилните вериги за доставки, включително части за мотоциклети и училищни автобуси, хибридни задвижвания, батерии за тежкотоварни камиони и електрически превозни средства, обяви Белият дом.

"Изграждането на икономика с чиста енергия може и трябва да бъде печелившо, както за профсъюзите на автомобилните работници, така и за производителите на автомобили", каза президентът Джо Байдън в изявление. Той допълни, че инвестицията ще създаде много и добре платени работни места.

“Грантовете,  изплатени от знаковия закон за климата от 2022 г., ще помогнат за изпълнението на ангажимента да се гарантира, че бъдещето на автомобилната индустрия е "Произведено в Америка" от американски синдикални работници”, каза Байдън.

"Няма нищо по-трудно за една производствена общност от това да загуби работни места заради чуждестранната конкуренция и променящата се индустрия",  каза министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм, бивш губернатор на Мичиган. Въпреки че конкуренти като Китай инвестират сериозно в електрически превозни средства, грантовете, обявени в четвъртък, ще помогнaт "да гарантираме, че нашата автомобилна индустрия ще остане конкурентоспособна", каза Гранхолм.

Новите безвъзмездни средства допълват 177 милиарда долара инвестиции от частния сектор в производството на електромобили и батерии, откакто Байдън встъпи в длъжност, казаха Гранхолм и други  високопоставени служители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 2 месеца

Този Индивид ако знае изобщо къде отиват и 2 цента Американски пак добре!-:( Ама завалията,изобщо не схваща,нито кой е,нито къде е,нито какво трябва управи! Жалка работа братче!-: ((((

25

Проклета

преди 2 месеца

Дърта марионетка!!!!

24

Анонимен

преди 2 месеца

Ходещия мъртъв ще раздава ново напечатани милиарди.

fallback