Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обратното броене до изборите в Щатите вече започна. Четири месеца остават до битката за президентския пост. След първия дебат между Джо Байдън и Доналд Тръмп повечето национални социологически проучвания показват, че Тръмп леко изпреварва настоящия президент.

След дебата, който се проведе на 27 юни, повечето критици определиха представянето на Байдън като “катастрофа”. Така кандидатът на републиканците Тръмп дръпна с около процент пред опонента си, информира FiveThirtyEight.

До момента двамата кандидат-президенти разменяха местата си, а разликата обикновено беше под процент.

Само едно проучване след дебата показа, че Байдън изпреварва Тръмп. Но друго проучване на същия социолог, направено няколко дни по-късно, сред по-голям представителна извадката показа, че Тръмп води. Проучването на Morning Consult анкетира около 10 хиляди регистрирани избиратели между 28 и 30 юни и установи, че Тръмп изпреварва Байдън с 44% срещу 43%.

Леката преднина на Тръмп обаче може да бъде от голяма ползва на фона на “тревожното представяне” на Байдън, което може да не е изненадало избирателите толкова, колкото изненада демократите във Вашингтон“, отбелязват от Morning Consult.

Анкета, проведена от Patriot Polling между 27 и 29 юни, включваща 1029 регистрирани гласоподаватели, показа, че Тръмп води пред Байдън с 44,3% срещу 40,5%. Социологът отбеляза, че Тръмп е удвоил преднината си от последното Patriot Poll в надпреварата, което е било проведено през февруари.

„Слабото представяне на президента Байдън в дебата вероятно е фактор за нарастващата преднина на Тръмп, като над 76% от респондентите оценяват Тръмп като победител в дебата в четвъртък“, казват Patriot Polling.

Тръмп победи всеки кандидат на демократите, срещу когото се изправяше с две или три точки. Той изпреварва Байдън с 48% срещу 45% в анкетата.

Според друго проучване, на AtlasIntel, направено между 26 и 28 юни, което анкетира 1634 вероятни гласоподаватели, установи, че Тръмп изпреварва Байдън с 45,5 процента срещу 40,3 процента. AtlasIntel беше обявена за най-точната група за проучване на президентските избори през 2020 г. с 538.

След дебата много от поддъжниците демократи на Байдън се разтревожиха и трескаво го призоваха да се откаже от президентската надпревара. Президентът обаче изрази решимост да продължи и да се бори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase