Снимка: БГНЕС

Когнитивното здраве на президента на САЩ Джо Байдън се влошава, като на срещи през последните месеци той говорил неразбираемо и дори се вцепенявал, твърдят високопоставени служители, съобщи "Уолстрийт Джърнъл".

Доклад на американското издание, който събира разказите на 45 републиканци и демократи, обрисува тревожна картина за психическото състояние на 81-годишния лидер на САЩ.

"Не можеше да си там и да не се чувстваш неудобно", посочва служител, който е присъствал на напрегнатите преговори преди одобряването на новия пакет помощи за Украйна.

Разкази на други от същата среща описват Байдън като объркан и блуждаещ. Твърди се, че му трябвали цели 10 минути след влизането в стаята, докато даде старт на преговорите, а когато вече започнали, президентът говорел тихо и неразбираемо, ползвал бележки с опорни точки, избягвал да влиза в конкретика, отбивал въпроси, наблягал на неща, по които така или иначе вече е постигнато съгласие, и др. “По-голямата част от разговора дори не го включваше”, казва друг висш служител и добавя, че президентът е помолил хора от екипа му да отговарят вместо него.

Лица, присъствали на разговор между председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и Байдън, разказват, че Джонсън останал “ужасен” заради неинформираността на президента. Причината - републиканецът изразил загриженост около политиката на администрацията за износ на втечнен природен газ, която според него била в ползва на Русия. Байдън обаче нарекъл политиката “само проучване”, въпреки че тя е в сила.

Той "мърмореше" и на моменти не успяваше да управлява стаята, когато се водеха напрегнати преговори за увеличаване на тавана на дълга миналия май, отбеляза бившият председател на Камарата на представителите - републиканецът Кевин Маккарти. "Срещах се с него, когато беше вицепрезидент. Бях в дома му."

"Той не е същият човек", допълни Маккарти. По думите му разговорите с Байдън за тавана на дълга са били разочароващо "общи" и президентът е изразил единствено "оптимизъм за разрешаване на нещата".

Притесненията за когнитивните умения на президента открай време са надвиснали като сянка над предизборната кампания на демократа за втори мандат. Макар Белият дом неведнъж да е оспорвал твърденията, че Байдън има наченки на деменция, лидерът на САЩ е бил в ситуации, които загатват точно обратното. По време на брифинг през февруари например Байдън нарече президента на Египет Абдел Фатах Сиси "президента на Мексико". Същия месец по време на кампания за набиране на средства той заяви, че наскоро е разговарял с бившия френски президент Франсоа Митеран, починал през 1996 г.

В момента лидерът на САЩ е във Франция по повод 80 години от десанта в Нормандия. Очаква се да се срещне с президента Еманюел Макрон в събота, както и с украинския лидер Володимир Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase