Снимка: Pixabay
fallback

Администрацията на Байдън следи отблизо как Иран реагира на внезапната смърт на своя президент, очаквайки статуквото в региона да се запази, като същевременно се притеснява, че едно обвинение може да ескалира напрежението с Израел, пише Politico, позовавайки се на свои източници.

Непосредствената политическа несигурност се върти около това кой ще бъде избран за следващ президент, ограничен процес, ефективно контролиран от твърдолинейните духовнически лидери на страната. По-дългосрочният въпрос е  е кой ще наследи Хаменей като върховен лидер - Раиси беше потенциален кандидат и смъртта му добавя повече несигурност при наследяването.

Белият дом внимателно наблюдават Иран и как ще се справят с политическата криза. "Не залагам на никакви промени в политиката", каза високопоставен служител от администрацията на президента Байдън.

В понеделник от Държавния департамент на САЩ поднесоха "официалните съболезнования" на Иран за смъртта на Раизи и Амирабдолахян. Главният говорител Матю Милър потвърди, че САЩ изпраща подкрепа на Иран и неговия народ. Изявлението идва на фона на историята, която имат двете държави, тъй като са противници от дестилетия.

След като Иран поиска помощ от САЩ, докато се опитваше да намери останките от хеликоптера, Милър каза по време на брифинг в понеделник, че са готови да помогнат и това биха го направили по "отношение на всяко правителство в тази ситуация". "В крайна сметка, до голяма степен поради логистични причини, не успяхме да предоставим тази помощ”, каза в съобщението си още говорителият.

Първите часове след като излезе информация за изчезването на хеликоптера, американците нетърпеливо чакаха и се чудеха как катастрофата може да промени динамиката на Близкия изток. Американците признават, че е имало страх от тяхна страна, че от Техеран могат да обвинят тях или Израел за саботаж.

Пред журналисти министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че "САЩ нямат никаква роля в тази катастрофа", както и че ситуацията е под подстоянно наблюдение и че “нямаме никаква представа за причината за инцидента“. За известно време не беше луд въпросът "Така ли започва Третата световна война?", каза един от официалните лица.

Засега Мохамад Мохбер, първият вицепрезидент на Иран, изпълнява длъжността заместник на Раиси до провеждането на нови избори, пише още изданието. Иранските вицепрезиденти са сравнително слабо известни. Но Мохбер вече привлече вниманието на администрацията на Байдън заради ролята си в доставката на дронове и ракети на Русия за използване във войната в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 1 месец

Кво сте се закъхарили има си разследваща комисия.Няма как вертолета да не е имал постоянна връзка с наземен диспечер.Има си и черна кутия,Ако случаино някои самолетоносач глътне вода и резултата от разследването ще стане ясен.

79

Някой

преди 1 месец

Е инциденти стават тези дни твърдо бързо и категорично от високо падна и самолет на Бойнг за Бангладеш ли беше като има жертва, ранени и убита фламинга не им е стигнал шока и скоростта да избягат от това чудовище в небето...

78

Някой

преди 1 месец

Първо впечатление Шолц и Сьодер в Китай. Второ Бербок в Израел и Украйна. Трето Щалмайер при Доган. Путин при Си. Си в Сърбия. Много се разщъкаха освен обичайните. Следователно станаха едно, две неща и предстоят още. Това са много умни хора с добри решения за доброто на човечеството. Доверете им се. Най-странните е шестдесет килограмовият дюнер шиш подарък от Щалмайер за Ердоган..... Това плаши най-много.

fallback