Снимка: Bulgaria ON AIR

Иран нанесе директен удар срещу Израел. Изстреляни бяха стотици ракети и безпилотни дронове. Голяма част бяха обезвредени още във въздуха.

"Иран изгуби търпение след атаката на Израел над посолството му в Сирия. Това го накара да отговори. Втората причина е, че няма как тази атака да се е състояла без координация между Иран и Русия. Големият план е да се изтласка американското влияние от региона. Атаката срещу Израел хич не беше символична", коментира експертът по международна сигурност и управление на конфликтите доц. Искрен Иванов в "България сутрин".

Според него аргументът на Иран за атаката е несъстоятелен, а конфликтът е започнал много преди удара по посолството - а именно с нападението на "Хамас" срещу Израел. По думите на госта на Bulgaria ON AIR има антиизраелска коалиция в региона, а стратегиите на Иран и "Хамас" си приличат.

"Не бих казал, че Израел е слаба държава. Сам може да се справи с Иран, тъй като разполага с технологии и оръжия, които Иран няма. Има информация, че Израел разполага с тактически ядрени бойни глави. Станалото окончателно разби мита, че САЩ са ненадежден съюзник. Голяма част от дроновете бяха съвместно свалени от ЦАХАЛ и противоракетната отбрана от САЩ. Америка е зад Израел", подчерта доц. Иванов.

Той е на мнение, че единият сценарий е Израел да отговори конвенционално, а другият вариант е да отговори асиметрично - с помощта на киберсредства, без да се рискува пълномащабна война и конфликтът да се измести в Газа.

"Както в Украйна се води война между Запада и Русия. Наричаме такива конфликти прокси войни. Следващите 2-3 дни ще бъдат критични. Съмнявам се, че Израел няма да предприеме конкретен отговор. Байдън на няколко пъти спомена, че няма да участва в атака срещу Иран. САЩ не се страхуват от Иран. Иран може да издържи не повече от месец срещу САЩ и Израел. Русия няма да се намеси на страната на Иран в такъв конфликт. Руските войски напредват в Украйна, Украйна е пред поражение и Путин не иска да губи това предимство", обясни доц. Иванов.

Експертът посочи, че светът преминава в състояние на двуполюсен модел, а Русия иска да има дял в този свят. Всички конфликти са изражение на глобалното противопоставяне и борбата за преразпределение на зоните за влияние, отбеляза доц. Иванов.

Той не споделя мнението, че има директна заплаха за националната сигурност на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase