Снимка: Bulgaria ON AIR

Тежка нощ за жителите на Израел и Ерусалим в събота срещу неделя. Кадри запечатаха множеството ракети и дронове в небето над Израел.

"Всичко, което се случи, беше облечено в един мрак в нощта, в която Иран нападна Израел. Това не беше неочаквана реакция, тъй като всички граждани бяхме предупредени за такава атака. За съжаление, тя дойде в много тежък час. Този път бяхме подготвени, за разлика от 7 октомври, когато ситуацията беше много по-различна", каза за "България сутрин" журналистът Весела Райчинова, която се намира в град Бат Ям.

По думите ѝ случилото се е показало няколко страни на конфликта и на това, което може да се разрасне в бъдеще.

"За момента е трудно да се каже какви са очакванията, но Израел демонстрира изключителни военни способности, за да свали повече от изстрелванията. Тук говорим и за американската помощ, която е с огромно значение. Както знаем, на този етап Байдън се опасява, че Нетаняху се опитва да въвлече в САЩ в по-широк конфликт. Той беше изключително кратък и ясен в разговора, който проведе с нашия министър-председател, а именно, че САЩ няма да участват в действия срещу Иран", допълни Райчинова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че от тази сутрин хората могат да се върнат към нормалния си начин на живот.

"Не мога да кажа, че има паника, тя беше в тази критична нощ. Голяма част от балистичните ракети са абсолютен провал за Иран, тъй като те не са успели да пристигнат до нас, паднали са предварително, това донякъде успокои гражданите на Израел. Но не бих казала, че те са спокойни за дълго време, защото в тази дилема дали ще има отговор, или не, има и разногласия и в населението", коментира журналистът.

Част от населението иска Израел да отговори на Иран, но друга част - не.

"Нищо не е приключено и с "Хамас", а това беше и целта на всички - да бъде унищожена организацията, за да може да има по-дълъг мир в района. Но на север имаме още един фронт - "Хизбула". Всички граждани и почти всички стратези смятат, че трябва да се приключи това, което е започнато на двата фронта, за да не се разрасне мащабна война с Иран, която ще засегне и други страни", подчерта журналистът.

Весела Райчинова сподели, че има отвлечени 133-ма заложници, но не се прави нищо за тях.

Очаквайте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase