Снимка: Pixabay/SplitShire

Младите хора стават по-малко щастливи в сравнение с по-възрастните поколения. Те страдат от "еквивалента на криза на средната възраст", разкриват глобални изследвания, докато водещият лекар на Америка предупреждава, че "младите хора наистина се борят".

Д-р Вивек Мърти, генерален хирург на САЩ, каза, че разрешаването на деца да използват социални медии е като да им дадете лекарство, което не е доказано безопасно. Той каза, че провалът на правителствата да регулират по-добре социалните медии през последните години е "безумен".

Мърти говори с The Guardian, когато новите данни разкриха, че младите хора в Северна Америка сега са по-малко щастливи от по-възрастните, като се очаква същата "историческа" промяна да последва в Западна Европа.

Влошаването на благосъстоянието на хората под 30 години измести САЩ от топ 20 на най-щастливите нации, разкрива Световният доклад за щастието за 2024 г.

След 12 години, през които хората на възраст от 15 до 24 години бяха оценени като по-щастливи от по-възрастните поколения в САЩ, тенденцията изглежда се е обърнала през 2017 г. Разликата също се стесни в Западна Европа. Смята се, че същата промяна може да се случи през следващата година или две

Мърти описа констатациите в доклада като "червено знаме, че младите хора наистина се борят в САЩ и сега все повече по света". Той каза, че все още чака да види данни, които доказват, че платформите на социалните медии са безопасни за деца и юноши, и призова за международни действия за подобряване на социалните връзки в реалния живот за младите хора.

Докладът за световното щастие, годишен барометър на благосъстоянието в 140 нации, координиран от Центъра за изследване на благосъстоянието на Оксфордския университет, Галъп и мрежата за решения за устойчиво развитие на ООН, показа "смущаващи спадове на младежкото щастие, особено в Северна Америка и Западна Европа", каза проф. Ян-Еманюел Де Неве, директор на Центъра за изследване на благосъстоянието и редактор на изследването.

"Да мислим, че в някои части на света децата вече преживяват еквивалент на криза на средната възраст, изисква незабавни политически действия", каза той.

Намаляващите резултати за благосъстоянието за Северна Америка (в група, която включва Австралия и Нова Зеландия) "противоречат на добре установената представа … че децата започват по-щастливи, преди да се плъзнат надолу по U-кривата към криза на средната възраст, преди благосъстоянието да тръгне отново нагоре", добави Де Нев.

Британците под 30 години са на 32-ро място в класацията, след нации като Молдова, Косово и дори Ел Салвадор, който има едно от най-високите нива на убийства в света.

За разлика от това, британците над 60 години попаднаха в топ 20 на най-щастливите по-възрастни поколения в света. По-рано този месец мнозинството британски тийнейджъри казаха на анкетьорите, че очакват животът им да бъде по-лош от предишното поколение.

САЩ паднаха с осем места в общата класация на щастието до 23-то място, но когато бяха попитани само хората под 30 години, най-богатата нация в света се класира на 62-ро място – след Гватемала, Саудитска Арабия и България. Ако се вземат предвид мненията само на хора на 60 и повече години, САЩ са 10-ата най-щастлива нация.

"За САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия щастието е намаляло във всички възрастови групи, но особено за младите, дотолкова, че младите сега, през 2021-23 г., са най-малко щастливата възрастова група", се казва в доклада . През 2010 г. младите са били по-щастливи от тези на средна възраст.

Докладът не разкрива причините за промените, но те идват на фона на нарастващата загриженост относно въздействието на нарастващото използване на социалните медии, неравенствата в доходите, жилищната криза и страховете от войната и изменението на климата върху щастието на децата и младите хора.

Мърти каза, че юношите в САЩ прекарват средно по пет часа на ден в социалните медии, а една трета остават будни до полунощ през делничните нощи на своите устройства. Той призова за законодателство "сега", за да се намалят вредите за младите хора от социалните медии, включително ограничаване или премахване на функции като бутони и безкрайно превъртане.

Докладът за световното щастие проследява субективното благосъстояние, като използва собствените оценки на респондентите за техния живот и техните положителни и отрицателни емоции. За пореден път Финландия, Дания и Исландия са първите три най-щастливи страни.

Юка Сиукосаари, посланик на Финландия в Лондон, каза, че нацията му е успяла да създаде "инфраструктура на щастието", включително "безопасна и сигурна среда", достъпни възможности за хората да изразяват себе си културно и относително равни доходи. "Всичко започва с високи нива на доверие между гражданите и нашите институции", каза той.

Коста Рика и Кувейт бяха нови участници в топ 20. Германия падна от 16-то на 24-то място. Афганистан и Ливан останаха двете най-малко щастливи нации. Страните, които се радват на нарастващо щастие, включват много африкански нации, Камбоджа, Русия и Китай. Сърбия регистрира най-голям ръст на щастието.

Благополучието в детството и емоционалното здраве може да са най-добрият показател за удовлетвореността от живота на възрастните, установи докладът. По-ранни изследвания стигат до извода, че юноши и млади възрастни, които съобщават за по-висока удовлетвореност от живота, печелят значително по-високи нива на доходи по-късно в живота, дори счетоводно f или разлики в образованието, интелигентността, физическото здраве и самочувствието.

Лорд Лейард, член на Лейбъристката партия в парламента на Обединеното кралство и съредактор на доклада, каза, че благосъстоянието на децата трябва да бъде голям проблем на общите избори, които се очаква да се проведат тази година. "Нуждаем се от ангажименти да надградим екипите за подкрепа на психичното здраве и да ги направим универсални в цялата страна. А житейските умения трябва да се преподават във всяко училище", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase