Снимка: БГНЕС/EPA

Американският президент Джо Байдън заяви, че се надява прекратяването на огъня в Газа да започне в началото на следващата седмица, предаде АФП.

"Моят съветник по националната сигурност ми каза, че сме близо, но все още не сме приключили. Надеждата ми е, че до 4 март ще видим прекратяване на огъня", каза американският президент по време на посещението си в Ню Йорк.

На фона на разрастващата се хуманитарна криза в палестинската територия представители на Египет, Катар, Съединените щати, Франция и други страни действат като посредници между Израел и Хамас, стремейки се към спиране на сраженията и освобождаване на израелските заложници, държани в Газа.

„През уикенда в Париж се срещнаха представители на няколко страни, сред които не беше управляващата в Газа Хамас, и стигнаха до разбирателство за това как биха изглеждали основните контури на заложническата сделка за временно прекратяване на огъня", заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

След срещата в Париж египетски, катарски и американски експерти се срещнаха през последните дни в Доха за разговори, на които присъстваха и представители на Израел и Хамас, с надеждата да постигнат примирие преди свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Източник от Хамас заяви пред АФП, че са били предложени "някои нови поправки" по спорните въпроси, но "Израел не е представил никаква съществена позиция по условията за прекратяване на огъня и изтегляне от ивицата Газа"./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase