Снимка: БГНЕС

Кампанията за преизбиране на президента Байдън се опитва да избегне гафовете, с които той стана печално известен, като му раздава бележки и листове по време на срещи с дарители.

Длъжностни лица му връчват карти с подробности за проблемите, които е вероятно да бъдат повдигнати от членовете на аудиторията, и призовават предварително проверени донори да задават въпроси, с които Байдън вече е запознат.

Не е необичайно лидерите да получават подкани, особено по време на кампания за Белия дом, която може да включва няколко спирки в един ден. Въпреки това, на 81 години и с 86% от американците, които смятат, че той е твърде стар, за да служи втори мандат, според скорошно проучване на ABC News, служителите на Байдън са нетърпеливи да сведат до минимум шансовете за грешни стъпки.

Съветниците на Байдън казаха на Axios, че на президента се дават листове само за особено подробни и технически въпроси и казват, че той често отговаря на спонтанни въпроси.

По време на набързо организирана пресконференция по-рано този месец, когато Байдън отговори на констатациите на специален прокурор, който го характеризира като "възрастен човек с лоша памет", той обърка президентите на Мексико и Египет.

Това стана седмици след като той предположи, че Франсоа Митеран е френският президент, а Хелмут Кол все още е канцлер на Германия. Митеран и Кол починаха съответно през 1997 г. и 2017 г.

Всички скорошни президенти, включително Буш и Барак Обама, са използвали бележки на публични срещи. 77-годишният Доналд Тръмп, вероятният съперник на Байдън за Белия дом през ноември, използва телесуфлери за речите си, въпреки че кампанията му обича да внушава, че речите му не са написани. Преди две години по време на рали на открито в Джорджия Тръмп се пошегува, че е твърде ветровито, за да се чете аутокю.

Има някои предположения сред донорите, че Байдън също използва подкани на лични срещи. На въпрос за това от Axios, Кевин Муноз, говорител на кампанията на Байдън, го отхвърли, като каза: "В новината, която има значение за американския народ, когато става въпрос за изборите през 2024 г. днес: три клиники за ин витро оплождане в Алабама преустановиха дейността си поради страх от престъпници преследване от държавата - всичко това в краката на Доналд Тръмп."

Той имаше предвид решението на съда в Алабама, че замразените ембриони са деца, последното решение след отхвърлянето на правата на аборт от Върховния съд.

Ще бъде трудно да се контролират всички коментари на Байдън, тъй като кампанията за общите избори набира скорост и въпреки че имаше призиви за появата на алтернативен кандидат на Демократическата партия, никой от фаворитите не изглежда желае да оспори лидерството на Байдън в партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase