Снимка: БГНЕС

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг в неделя предупреди срещу реторика, която "подкопава сигурността", след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще насърчи Русия да атакува членовете на НАТО, които не са се издължили напълно. „Всяко предположение, че съюзниците няма да се защитават взаимно, подкопава цялата ни сигурност, включително тази на САЩ“, каза Столтенберг в изявление. Тръмп заплаши в събота, че ако бъде преизбран за американски президент, няма да защитава членовете на НАТО, които не са изпълнили финансовите си задължения, и дори отиде по-далеч, казвайки, че би "насърчил" Русия да ги атакува, ако не са й се издължили.

Бившият президент на САЩ редовно критикува съюзниците на Северноатлантическия пакт за недостатъчно финансиране на Алианса.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по-рано в неделя също осъди коментарите му като "безразсъдни". „Трансатлантическият алианс е в основата на сигурността и просперитета на американците, канадците и европейците в продължение на 75 години“, каза Мишел в мрежата X. „Безразсъдните изявления за сигурността на #NATO и солидарността (член 5) служат само на интересите на Путин“ и „те не носят повече сигурност или мир на света“, добави той. „Напротив, те отново подчертават необходимостта #ЕС спешно да доразвие своята стратегическа автономия и да инвестира в своята отбрана“, продължи той.

Член 5 гласи, че ако страна от НАТО стане жертва на въоръжено нападение, всеки член на Алианса трябва да разглежда акта като нападение срещу цялата групировка и да предприеме мерки за оказване на помощ на страната, която е под заплаха.

Тръмп направи изявлението си за НАТО, след като оказа натиск върху републиканците в Конгреса да блокират законопроект за предоставяне на нова помощ на Украйна. Белият дом реагира остро на изказванията на Тръмп. „Насърчаването на нашествия срещу нашите най-близки съюзници от кървави режими е ужасяващо и необосновано“, каза говорителят на Белия дом Андрю Бейтс в събота вечер.

Столтенберг в неделя отбеляза също, че това "подлага американските и европейските войници на повишен риск". "Очаквам, че независимо кой ще спечели президентските избори, САЩ ще останат силен и отдаден съюзник в НАТО", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase