Снимка: БГНЕС

Унгарският министър-председател Виктор Орбан направи похвални изявления за бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като изтъкна неговите "миротворчески" качества, съобщи "Сараево таймс".

В интервю премиерът определи Тръмп като "най-успешния американски президент на международната сцена".

"Той не е започнал никакви войни. Споразумението Abraham беше единственият сериозен шанс да се въдвори мир, равновесие и приемлив начин на живот в много сложния регион на Близкия изток", каза унгарският премиер.

Орбан добави, че е убеден, че ако Доналд Тръмп беше президент на САЩ през февруари 2022 г., "в Европа нямаше да има никакви войни".

"Днес не виждам друг лидер в Европа или в САЩ, който да е достатъчно силен, за да спре войната. Мирът си има име - Доналд Тръмп", заяви унгарският премиер.

През предходните години Орбан е присъствал на няколко събития в подкрепа на Тръмп и открито е изразявал подкрепа за преизбирането му за президент. Той заяви, наред с други неща, че ако Тръмп беше президент, войната нямаше да започне в Украйна и че завръщането на Тръмп "ще донесе мир". В отговор Тръмп похвали Орбан.

Неотдавна посланикът на САЩ в Унгария Дейвид Корнщайн остро разкритикува Орбан за това, че открито е подкрепил Доналд Тръмп преди изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase