Снимка БГНЕС, архив

Американските военни свалиха дрон рано в събота над Червено море в международни води близо до няколко търговски кораба, съобщи Пентагонът.

Централното командване на САЩ заяви в публикация в социалните медии в събота, че „безпилотен летателен апарат, изстрелян от райони на Йемен, контролирани от подкрепяните от Иран хути, е бил свален при самоотбрана“ от USS Laboon, разрушител от клас Arleigh Burke. Никой не е пострадал. Инцидентът е станал в южната част на Червено море „в близост до множество търговски кораби“, се казва в съобщението.

Laboon е част от ударна група на самолетоносачи, разположена в региона малко след избухването на войната между Израел и Хамас, свалила преди това дронове, за които се смята, че са изстреляни от бунтовниците хути.

Инцидентът дойде само няколко дни след като група от 12 държави, ръководена от САЩ, предупреди бунтовниците хути в Йемен да не продължат атаките си срещу корабите в Червено море.

Бунтовниците са нанесли над 100 удара с дронове и ракети срещу цели в Червено море и Израел от избухването на войната на 7 октомври, според данни на Пентагона. Хутите казват, че са насочени към Израел и свързаните с Израел плавателни съдове, за да настояват за спиране на офанзивата в ивицата Газа, където Израел воюва срещу бойците на Хамас. Атаките застрашават транзитен маршрут, който осигурява до 12 процента от световната търгови Това накара САЩ да създадат многонационална военноморска група за защита на корабоплаването в Червено море. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase